Gamla Gefle och Gävlebockens plats

Info om Gävlebocken
Igår kom vi till Gävle, från Söderhamn. Igår besökte vi Mackmyra Whiskyby, tittade på destilleriet och provsmakade några olika sorter av Mackmyra.

Idag ska vi titta närmare på Gävle. Efter frukost tar vi det lugnt. När vi lämnar hotellet går vi över Stortorget, förbi Brända Bocken en av barerna vi besökte igår. Vi går vidare till Rådhustorget, förbi Erlandsson Veranda där vi också var igår. Vi följer vägen rakt fram, går över Gävleån.

Vi är på väg mot Gamla Gefle, men strax efter att vi passerat ån befinner vi oss på Slottstorget. Har hittar vi en informationstavla där vi läser om Bocken, den stora halmbocken som brinner nästan varje år.

Bocken är sju meter hög läser vi på skylten. Den har stått på Slottstorget från första advent varje år sedan 1966. 

Slottstorget är just idag en byggarbetsplats, något kulturhus ska byggas. Vi får också veta att Bocken tillfälligt har flyttats. Förmodligen på grund av bygget. Kul i alla fall att ha lite koll på var han den normalt ska stå. Vi fortsätter promenaden mot Gamla Gefle.

Gamla Gefle är ett område med äldre hus och kullerstensgator. Här i Gamla Gefle finns också Joe Hillgården. Joe Hill föddes i Gävle 1876 och växte upp vi Gården. Senare i livet reste han till Amerika. Där blev han känd för ditt fackliga engagemang. Han sjöng även sånger om arbetarklassen. 1915 avrättades han i Amerika. Jag vet inte mer om honom än det som står på skylten utanför huset.

Gamla Gefle
Gamla Gefle

Gamla Gefle
Infoskylt om Joe Hill

Joe Hillgården var tyvärr inte öppen när vi var där så mer info än så blir det inte den här gången. Vi går tillbaka till Slottstorget, sätter oss på en bäck och funderar över vad vi ska göra resten av dagen. Vi googlar lite och ser att Sveriges fängelsemuseum har fått höga betyg och dit är det inte långt att gå. 

Vi beslutar oss för att besöka Sveriges fängelsemuseum, vilket visade sej vara ett jättebra beslut.