Fängelsemuseum i Gävle, intressant och lärorikt

Fängelsebyggnaden
Vi befinner oss i Gävle. Vi har sovit här i två nätter nu. Vi har hunnit se Mackmyra Whiskyby, Gamla Gefle och vi vet var den sju meter höga halmbocken brukar stå. Den brukar stå på Slottstorget och där befinner vi oss nu.

Vi har satt oss på en bänk för att fundera över vad vi ska göra som nästa aktivitet. Vi googlar lite och bestämmer oss för att besöka Sveriges fängelsemuseum. Ett museum som har höga betyg i recensioner och dit har vi bara några minuters promenad. 

Vi börjar gå längs Hamiltongatan, förbi slottet och fram till fängelsemuseum. Byggnaden vi kommer fram till har tidigare använts som ett fängelse. Fängelset har använt från 1847 och stängdes 1986. Fängelset sade vara Sveriges första cellfängelse, vilket innebär att varje fånge har sin egen cell. 

När man kliver in i museet går man upp en trappa och ser hela fängelset framför sej, med celler längs väggarna. Det är uppbyggt så att man går in i de olika cellerna för att få informationen. Man har sin egen audioguide i mobilen och kan gå runt i den takt man själv vill.


Sveriges första cellfängelse
Cellen med mannen som ser på TV


Det finns mycket information i cellerna som jag inte är rätt person att berätta. Information om hur fångarna behandlas och hur de bevakas. I en av cellerna sitter en person i sin cell och ser på TV. Historien säger att han trivdes där i sin ensamhet. Han hade inte haft en lätt barndom och hamnat i småkriminalitet. Han satt där större delen av sitt liv (minns tyvärr inte hans namn - kanske Sickan). Cellen kändes väldigt personlig som om man ville prata lite med honom.  

När vi lämnar den här delen av museet går vi ut i trädgården. På baksidan av huset finns platsen där den sista avrättningen i Norrland skedde, på grund av ett brott. Den sista avrättningen i Norrland skedde år 1893. Som kuriosa i sammanhanget kan nämnas att den sista avrättningen i Sverige skedde år 1910 på Långholmen i Stockholm. 


Avrättningsplats 1893
Alla satt i samma cell



Museet består av två delar och nu går vi till den delen som historiskt är mycket tidigare än cellfängelset vi just sett. Vi går till en byggnad som tillhör slottet, bara över gatan. Här finns slottshäktet och en betydligt obehagligare plats. 

När vi kommer in i det som väl är en gammal källare möts vi av skyltar som informerar oss om vad som var straffbart på 1600-1700-talet. År 1766 var det bland annat straffbart att ha sex med sin sambo. Då fick man leva på vatten och bröd i 20 dagar. Man kunde även misstänkas vara häxa och sitta där i väntan på avrättningen. Det fanns även ett brott som kallades lösdriveri, som man dömdes för om man inte hade något jobb.

På den här tiden, i det här fängelset, långt innan det fanns cellfängelser, satt alla fångar tillsammans i cell. Det blandades utan urskiljning män och kvinnor, dödsdömda och småtjuvar. Den här delen av museet är rätt obehaglig när man förstår att man inte brydde sej om människorna alls. Det var många fattiga som hamnade i fängelse och att fattigdomen själv kunde skapa kriminalitet var det ingen som förstod. 

Straffbara handlingar
Sigrid väntar på att avrättas 1777

När vi lämnar Sveriges Fängelsemuseum är vi jättenöjda med dagen. Det var ett mycket intressant och lärorikt museum som rekommenderas till alla som har vägarna till eller förbi Gävle. Museet brukar få besök av skolklasser så även barn kan tycka det är intressant.

Vi går tillbaka över ån i syfte att gå längs stadens shoppinggator. Vi äter lunch på en thailändsk restaurang längs Drottninggatan, hamnar sedan på Brända Bocken med en öl. Middag äter vi på La Mancha, en restaurang alldeles utanför vårt hotell. Vi har ett fint hotellrum med soffgrupp och TV så kvällen avslutar vi framför Tv:n på rummet. 

Vi tar det helt enkelt lite lugnt för i morgon ska vi köra hemåt igen, men vi kommer att stanna till både i Älvkarleby och i Östhammar.