Värt att stanna vid Älvkarleby och Laxö

Forsande vatten i Älvkarleby
Under sex nätter har vi varit ute med bilen och gjort årets resa i Sverige. Vi började i Gysinge en natt, tre nätter i Söderhamn och avslutat med två nätter i Gävle. Idag ska vi resa hemåt mot Täby igen. Närmaste vägen hem är motorväg via Uppsala men roligare är att köra småvägar och uppleva något mer. 

Innan vi lämnar Gävle köper vi vad vi vill äta till lunch på ICA och vi går till Systemet och köper några öl från Gefle Bryggeri. Kul souvenir till Oscar som inte är med på den här resan. Sen kör vi i väg.

Vårt första stopp, ganska strax söder om Gävle, blir Älvkarleby. Vi svänger in vägen mot Laxö. Här har Janne gjort delar av sin militärtjänst för många år sedan. Vi har besökt Laxö vid något tidigare tillfälle så mycket känner vi igen och Janne har sin egen historia om området. 

Dalälven rinner genom Älvkarleby och Laxö ligger mitt i älven. Roligt tycker jag är att vi började resan i Gysinge där Nedre Dalälven forsade för fullt och vi avslutar resan här i Älvkarleby vid samma vatten. Dalälven rinner ut i Skutskär strax norr om Älvkarleby.

Bara fint i Älvkarleby - Laxö

Forsande vatten vid kraftverket

Här på Laxö finns både vandrarhem och café för den som är intresserad. Det intressanta är också kraftverket som finns här mitt i Dalälven. Här forsar vattnet också precis som i Gysinge. 

Vi promenerar fram till kraftverket. Där det strömmar som mest ser vi fiskar hoppa uppströms. Det är en rätt fin miljö och har man aldrig varit där så är en lite avstickare till Laxö och Älvkarleby absolut intressant. Vid kraftverket finns några bord och stolar för egen picknick. 

För vår del är det lite tidigt för lunch så vi kör vidare. Vi har ingen plan men hoppas hitta en fin plats där vi kan äta vår medhavda lunch. Det ska visa sej att det blir Östhammar.

Här fortsätter resan