Första promenaden i Söderhamn

Rådhusparken i Söderhamn
I morse vaknade vi i Gysinge och nu befinner vi oss i Söderhamn. Vi är ute på årets resa i Sverige. Under dagen har vi stannat vid Högbo Bruk strax norr om Sandviken. Det var en oväntat trevlig plats med ett glasbruk fullt av vackra saker. 

Vi har stannat på två ställen till under dagen, Ockelbo och Axmars Brygga. I Ockelbo har vi besökt en gårdsbutik (köpte lite kött till lunchen) två kilometer in i skogen. Här hade vi också kunnat fika men vi väljer vi bort. 

Vid Wij Trädgårdskök och Hotell, även det i Ockelbo stannar vi också. Restaurangen här har fått goda recentiorer men vi är intresserade av köksträdgården. Vi ser lite odlingar och vi ser huset med restaurangen, men någon köksträdgård hittar vi inte. Kanske fanns allt bakom huset, men det kommer vi aldrig att få veta. Sista stopp i Ockelbo blir ICA mitt i centrum. Här köper vi den lunch vi ska äta idag. 

Vid Axmars Brygga stannar vi för att äta lunchen. Här finns Axmar Brygga Havskrog alldeles vid havet (som verkade vara ett fint ställe), men vi äter köttet från gårdsbutiken och maten vi köpt på ICA. Alldeles vid havet hittar vi ett bord där vi kan sitta. Det är helt perfekt, lite blåsigt bara. 

Janne och Nathan Söderblom

Här heter ölen Bron

Nu har vi kommit fram till Söderhamn och checkat in på Prästgården Hotell & Restaurang. Vi har fått rum nummer 4 med ingång från gården. Här ska vi bo nu i tre nätter så nu kan vi koppla av en stund. Vi beställer varsin öl från baren och sitter en stund i trädgården, tre meter från vårt rum. Trädgården är fin och här sitter vi helt perfekt. 

Vi lämnar hotellet för att gå ut och äta middag. Alldeles utanför hotellet ligger Rådhusparken. Rådhusparken är fin med blommor och stolar i olika färger. Här finns också Nathan Söderblom som skulptur. Nathan Söderblom är född i Söderhamn. Han var Sveriges ärkebiskop och 1931 fick han Nobels Fredspris. Jaha, det kände jag inte alls till så det var helt klart intressant. 

Oscarsborg på höjden

Janne på Plejset vid ån

Det finns några få restauranger att välja för middag och vi har valt ut Restaurang Mee and McGee´s. Restaurangen ligger bara något kvarter från vårt hotell, så det blir utmärkt. Det visar sej vara en publiknande restaurang med musik som tema för inredningen. Vi antar därför att namnet på restaurangen kommer av Janis Joplins låt "Mee and Bobby McGee". Det blir hamburgare till middag och en öl vi aldrig har druckit. Ölen heter Bron.

Hunker Yunker är en annan restaurang och den ligger en bit bort, längs ån. Har sett på bilder att borden finns utomhus. Den ser jättetrevlig ut. Det är och har varit lite småregnigt hela dagen men vi chansar på att det finns bord även under tak. På Internet har jag läst att den är öppen till 23:00.  Så efter middagen börjar vi gå cirka 20 minuter längs ån för att komma till Hunker Yunker. Det visar sej vara stängt! 

Fin spegelbild i vattnet - ån 

Gångvägen hemåt igen

Lätt besvikna går vi vidare. Restaurangen "Plejset vid ån" har köket stängt men vi är välkomna att bara ta en öl. Vi väljer att sitta på deras uteservering, trots att det är lite småkallt. Här sitter vi rätt bra och ser staden spegla sej i ån. Skulle ni någon gång vilja äta i Söderhamn så är "Plejset vid ån" en restauranger som har fått goda recensioners. 

Det tar cirka 20 minuter att gå tillbaka till vårt hotell. Vi går genom centrum och längs ån. Långt bort uppe på berget ser vi Oscarsborg. Det blev en bra start på våra tre dagar i Söderhamn. I morgon ska vi besöka Oscarsborg och sen äta lunch på restaurang Albertina i Skärås, en bit norr om Söderhamn. 

Här fortsätter resan