Högbo Bruk var en positiv överraskning

Glaskonst 
Vi befinner oss i Gysinge och har tillbringat natten på Gysinge Wärdshus Hotell. Gysinge är en fin plats och vi har haft ett bra dygn. Vi har tittat på Dalälven och delar av Färnebofjärdens Nationalpark. Idag ska vi köra vidare till Söderhamn, men vi ska inte åka närmaste vägen. Vår plan är att köra via Högbo Bruk i Sandviken och Ockelbo.

Innan vi lämnar Gysinge vill vi stanna till vid det lilla brandbilsmuseet, men det visade sej vara stängt. Hade kunnat vara en kul grej annars.  

Vi kör väg 56 norrut och passerar Gävle flygplats. Strax därefter svänger vi mot Sandviken. Vi kör sakta igenom Sandviken utan att göra några större upptäckter. Vi svänger norrut igen och på väg 272. Strax norr om Sandviken ligger Högbo Bruk. 

Vi vet ingenting om Högbo Bruk. Jag har sett på Google Maps att det verkar vara en plats full av aktiviteter. Parkeringsplatsen är full av bilar så när vi kommer fram kan vi ana att det här kan bli bra.

Efter att ha läst informationskartan drar vi oss mot vatten och vi ser en liten strand. Det är regnigt idag så att bada är inte aktuellt. Vi går istället, helt utan förväntningar, in i ett glasblåseri. 

Köpte två blå fönsterkulor
Mer glaskonst

En gårdsbutik

Vatten vid Högbo Bruk

Glasblåseriet visade sej vara (eller delar av) Högbo Glasbruk, ett glasbruk jag inte visste fanns. Här blåser de glas och säljer hur många vackra glasföremål som helst. Vi köper med oss två stycken blå fönsterkulor. De kommer att passa fint i vår nya lägenhet. 

Det finns många saker man kan göra i Högbo Bruk. Vi väljer att förutom glasbruket besöka en liten gårdsbutik och ett litet vagnmuseum. Gårdsbutiken säljer lite lokala varor och vagnmuseet finns alldeles bredvid gårdsbutiken, i en lokal som ser ut att ha kunna varit en ladugård eller ett stall.

Vagnmuseum i Högbo Bruk
Välkommen till vagnmuseum

Har du vägarna förbi Högbo Bruk är det en jättefin plats och det är absolut värt att stanna där en stund. Jag är glad att vi valde att stanna så fick jag upptäcka Högbo Glasbruk. Högbo Glasbruk var verkligen en positiv överraskning. 

Nästa stopp blir Söderhamn, via Ockelbo och Axmars Brygga.

Här fortsätter resan