Färnebofjärdens Nationalpark

Färnebofjärdens Nationalpark
Vi är ute på årets resa i Sverige och resan har börjat idag. Vi har precis kommit till Gysinge, checkat in på Gysinge Wärdshus Hotell och sett oss omkring i närområdet. Det börjar bli sen eftermiddag när vi tar bilen till Färnebofjärdens Nationalpark. Det är fem minuters bilresa längs Granövägen för att komma till entrén enligt Google Maps.

Vi har, efter att ha varit i Tivedens Nationalpark för något år sedan, stora förväntningar på en nationalpark. Vi hittar en parkering och vi hittar en skylt med information. Jag har läst att det ska finnas ett spår på cirka 400 meter och det känns lagom långt så här sent på dagen. 

Vi följer skylten med Naturstig 350 meter. Vi följer en stig längs vattnet. Stigen fortsätter ut över vattnet på en träbrygga. När träbryggan tar slut blir det bökigare terräng. Vi tror inte att vi har hamnat på rätt spår helt enkelt, men har heller inte haft någon möjlighet att gå fel. Det hela känns bara konstigt.

När den bökigare terrängen börjar så vänder vi tillbaka mot bilen igen. Jag är inte intresserad av att virra mej in i en okänd skog där jag inte vet hur långt spåret är. 

Färnebofjärdens Nationalpark är jättestor och består till stora delar av vatten. Vad vi inte förstår är hur man kommer till mer avlägsna delar av parken. Vi är lite besvikna men gör ändå det bästa av situationen och njuter av den vackra naturen. 

Vi börjar gå längs en stig

Färnebofjärdens Nationalpark

När vi är tillbaka vid bilen igen kör vi en bit till längs Granövägen, men ser inget annat än skog. Vi vänder och kör tillbaka till Gysinge Wärdshus Hotell där vi ska bo i natt. Vi har tidigare på dagen sett oss omkring för att veta var vi ska äta i kväll. Vi väljer att äta på Orangeriet, strax bredvid Wärdshuset. Det finns en stor uteservering men vi sitter inne idag för att det är blött och regnigt ute.

Kvällens middag består av hamburgare och pommes frites och till det öl från Gysinge Bryggeri. Det är en ljus lager. På flaskan kan man läsa att Gysinge Bruk grundades 1668. Bruksrörelsen utvecklades under 1700-talet. Hantverkarna behärskade även konsten att brygga öl. Gysinge öl är bryggt enligt traditioner från den tiden. Intressant! 

Rastplats i Nationalparken

Middag med öl från Gysinge

För att gynna även Wärdshusets Restaurang går vi dit efter middagen. Wärdshuset har en stor fin trädgård där man kan sitta men även här väljer vi att sitta inomhus på grund av vädret. Vi tar någon öl även på Wärdshuset men kvällen blir lugn. I morgon ska vi köra vidare till Söderhamn, via Högbo Bruk och Ockelbo.

Här fortsätter resan