Dalälvens forsande imponerar

Jag vid den forsande Dalälven
Idag startar vi årets resa i Sverige. Vi ska besöka Gysinge, Söderhamn och Gävle. Vi tar första stoppet vid shoppingcentret Gränby i Uppsala för att äta lunch. Gränby ligger bra till, precis innan vi ska svänga av motorvägen. Målet för dagen är att vi ska köra till Gysinge.  

Syftet med att köra till Gysinge är att där finns Färnebofjärdens Nationalpark. För något år sedan besökte vi Tivedens Nationalpark och den tyckte vi var jättehäftig. Sedan dess har det funnits någon slags idé om att besöka fler nationalparker. Färnebofjärdens Nationalpark ligger cirka två timmar med bil från Stockholm, alldeles lagom långt. 

Efter att vi lämnat Uppsala bakom oss är det bara skog. Kanske inte hela vägen men skog är det, väldigt mycket skog. När Gysinge plötsligt visar sej är det en pytteliten plats mitt i skogen. Säkert finns det mer att upptäcka än vi vet - https://www.gysinge.se/

Vi har bokat rum på Gysinge Wärdshus Hotell. Hela området är ett gammalt bruksområde med vita stenhus. Vårt rum för natten finns i en byggnad från 1861. Rummet vi får är jättemysigt och man har medvetet valt bort att ha TV på rummet, men vi saknar ingen TV.

Vårt rum i Gysinge

Vi bor i huset till höger - byggt 1861



Dalälven

Dalälven




Det är en liten plats och vi börjar med att leta efter en plats där vi kan äta i kväll. Vi kan äta på Wärdshuset där vi bor, men vi vill hitta något mer. Vi tittar in i restaurang Orangeriet, ser fint ut. Vi går vidare till Café Udden, men de ska precis stänga. Vi får se vad som händer i kväll.

Vi drar oss ner mot vattnet istället. Vattnet är Dalälven och vad imponerad jag blir. Här strömmar vattnet något enormt och det är otroligt mäktigt. Miljön är mäkta imponerande med den ständigt forsande Dalälven. Det är väldigt vackert. Runt oss finns bara skog och allt det här vattnet.

Dalälven
På väg till Dalälven

Färnebofjärdens Naturum

Gysinge Wärdshus - huvudbyggnaden

Vattnet tar aldrig slut men vi måste gå vidare. Klockan har hunnit bli sent på eftermiddagen när vi besöker mitt livs första Naturum. Det är gratis att gå in på Naturum som drivs av Naturvårdsverket med syfte att utbilda. Vi kommer tyvärr lite sent för de ska strax stänga. Vill du veta mer så finns det mer information här Färnebofjärdens Naturum

Vi går till Gysinge Herrgård, men där finns ingen restaurang. De hänvisar till Orangeriet som vi redan har tittat till. Vi har sett klart på vår närområde nu så vi går till bilen och kör till entrén för Färnebofjärdens Nationalpark.

Här fortsätter resan