Cedergrenska parken och barrträden

Cedergrenska tornet
från hamnen
Det är en ganska vanlig söndag och vi befinner oss hemma. Vi vill hitta på något bara för att ha något att göra denna inte alltför varma, men soliga och lediga dag. Vi tar bilen och kör till Cedergrenska tornet.

Cedergrenska tornet med park ligger i Danderyd. Det är ett högt torn byggt av rött tegel och man ser det från tunnelbanan mellan Danderyds sjukhus och Mörby Centrum. 

Det är ingen okänd plats för oss men vi har aldrig tittat närmare på vad som finns där. Det visar sej vara mycket mer intressant än jag hade anat.

Jägmästerare Nestor Cedergren köpte 1889 tomten på sex hektar. Cirka nio år senare började han bygga tornet. Jungfrutornet, som det hette då, var tänkt att bli ett utsiktstorn. Det fanns fler intressenter i byggandet så när han avled 1921 var tornet ännu inte klart. Tornet heter idag Cedergrenska tornet.

Cedergrenska tornet och parken ligger vid vattnet, Stocksundet. På den tiden var den här platsen landsbygd och platsen ansågs vara infarten till Danderyd och det nybyggda villaområdet Djursholm. Tornet består av en källare och fyra våningar. På den fjärde våningen finns en festlokal som jag tror att man kan hyra om man vill fixa en fest. 

Vi kör upp till tornet och parkerar bilen. Redan på bilparkeringen finns en informationsskylt om vem Cedergren var. Som jägmästare har man utbildning i Skogsvetenskap och så klart ett intresse för träd.

Cedergrenska tornet

Infotavla om Cedergrenska tornet




Ett av alla barrträd
Infotavla om barrträden



Cedergrenska parken är fantastisk. Jägmästare Cedergren börjande runt 1900 plantera för barrträd som han importerat från den resor han gjofde. Idag finns därför massor av olika barrträd som vi inte ser i Sverige annars. Alla träden finns namngivna så det går att läsa på vid varje träd. De flesta barrträden kommer från Nordamerika. Verkligen intressant!

Som kuriosa kan nämnas att det kommer en dag jag när jag ska lära mej träd. Idag kan jag inte ens våra svenska träd. Jag tycker att träd är lite intressant och förtjänar lite uppmärksamhet.  

Vi tittar en hel del på barrträden, men i parken finns också en fruktträdgård men den tittar vi inte alls på. Vi går istället vidare ner mot vattnet. 

Ett av alla barrträd

Janne lämnar hamnen

Hamnen vid Stocksundet

Hamnen vid Stocksundet




Nere vid vattnet och den lilla hamnen finns Hamnkrogen. Vi slår oss ner på uteserveringen på Hamnkrogen med varsin glass. Här nere vid den lilla hamnen upptäcker vi också Marina Läroverket. Marina Läroverket är ett gymnasium som vi hört talas om men inte vetat var det finns. Här ligger det alltså. 

Efter glassen går vi uppför en trapp och tillbaka genom parken, upp till tornet. Vi tar några sista bilder på tornet innan vi går den korta lilla nedförsbacken för att komma till bilen igen. 

Vilken intressant promenad det blev. Vill man bara vara ute en liten stund och titta på några annorlunda träd så är en promenad i Cedergrenska parken absolut ett alternativ. Inte en krona har det kostat förutom glass och bensin.