Med SL-båten till Vaxholm

Vaxholms kastell
Det är mitt i semestertider men både Janne och jag jobbar. Jag har trots jobbet haft ärenden in till Stockholms city och av en tillfällighet upptäckt pendlarbåt nummer 83 vid Strömkajen i Stockholm. 

Med båt nummer 83 kan man åka på sitt SL-kort hela vägen från Strömkajen i Stockholm till Vaxholm, en av öarna en bit ut i Stockholms skärgård. Vi har varit i Vaxholm många gånger men då har vi kört bilen dit. Det är jättefint i Vaxholm med stadens lilla centrum och alla båtarna i hamnen.

Som en kul aktivitet direkt efter jobbet har vi bestämt oss för att ta båten ut till Vaxholm, äta på någon av restaurangerna där och sen ta en vanlig SL-buss hem. 

Båten avgår klockan 16:00 från Brygga 3 vid Strömkajen (alldeles framför hotell Grand). På tidtabellen kan vi läsa att båten ska stanna vid Slussen, Nacka Strand, Telegrafberget, Hasseludden, Gåshaga Bygga, Fredriksberg och i Vaxholm, där ska vi kliva av. Båten fortsätter nog någon hållplats till längre ut i skärgården, men osäker på var.

Janne på båten

Finlandsfärja och havet

Det är lite småregnigt till en början så vi väljer att sitta inomhus på båten. Runt oss sitter ett flertal människor som faktiskt ser ut att jobba. Det är ju en pendlarbåt så det är väl inte helt orimligt att de jobbar.  

Janne och jag har jobbat klart för dagen. Det finns en liten bardisk ombord på båten, där man väl kan köpa kaffe, läsk och mackor. Jag ser rätt snart att någon beställer öl i baren, vilken är helt oväntat. Det visar sej att vi kan köpa öl och vin här på båten (om det finns något mer vet jag inte). 

Vi beställer varsin flaska vin och det är små flaskor. Så trevlig det visar sej att vi kan ha här ombord på båten. Vi har fått varsin fönsterplats och här sitter vi och tittar ut över havet med varsin liten vinflaska. Oväntat trevlig faktiskt!

På väg till Vaxholm

På väg till Vaxholm

När vinet är slut har det även slutat regna. Det har klarnat upp och solen har tagit sej fram igen. Nu väljer vi att sätta oss utomhus en stund istället. Det är så mycket trevligare att se skärgården utan att ha en glasruta emellan. Här på däck ser vi att även turister har hittat den här båten, inte bara pendlare.

Båten lägger till centralt mitt i Vaxholm ganska exakt en timme efter att vi har startat. När vi hoppar i land tar vi en promenad längs vattnet, ser kastellet på andra sidan, går genom city vid affärerna och kommer snart tillbaka till hamnen. Vid hamnen ligger flera av stadens restauranger. 

Vi väljer en pub/restaurang som heter 10:an. Den enda anledningen till att vi väljer just den platsen är att vi aldrig har ätit där tidigare. På flera av de andra restaurangerna har vi ät vid tidigare tillfällen.  Vi sitter på deras utomhusveranda och vi beställer hamburgare. Under tiden vi äter hör vi att det kommer musik från torget på andra sidan gatan.

Schack på Rådhustorget

Rådhuset och Turistbyrå i Vaxholm

När vi ätit upp och lämnar 10.an går vi därför rakt över gatan. Det visar sej att det pågår Allsång. Det är rätt bra drag på allsången och det känns lite kul att ha hamnat här. 

Vi stannar på Allsången så länge det är möjligt för oss. Vi måste planera vår hemfärd också. Buss 670 går varje halvtimme så det är inga problem egentligen att ta sej hem. Vi har några veckor kvar innan vi har semester så i morgon ska vi upp och jobba. Vi har därför valt en buss som inte går alltför sent. 

Buss 670 går till Danderyds sjukhus för er som undrar. Från Danderyds sjukhus går tunnelbanan och flera olika bussar. 

När vi lämnar Vaxholm har några moln lagt sej över staden och hamnen igen, men det är fortfarande väldigt vackert i Vaxholm. Rekommenderar Vaxholm till varenda kotte som inte varit där. Dagens tur blev väldigt lyckad med två så oväntade saker som vin på båten och Allsång i Vaxholm.

10:ans uteservering

Hamnen när vi lämnar Vaxholm

Det där med pendelbåtar är någonting ganska nytt så jag vet inte vad det ska bli med det framöver. Att åka med SL-båtarna är billigt men det går även andra båtar från Strömkajen i Stockholm. 

En resa till Vaxholm är alltid trevligt med en vacker båttur genom Stockholms inre skärgård och Vaxholm är värt ett besök. Vi kommer att åka till Vaxholm många gånger till i livet och går det att åka SL-båt nummer även i framtiden så gör vi säkert även det någon gång igen.