Utflykt till staden Fertilia

Katolsk kyrka i Fertilia
Vi befinner oss i Alghero på ön Sardinien. Idag har vi bestämt oss för att göra en utflykt med lokalbussen. Vi ska ta oss till Fertilia, staden som ligger alldeles norr om Alghero. Det finns ingen särskild anledning till det besöket annat än att få se en annan plats än Alghero. Vi tar med oss Birgitta, en av de svenska gästerna som bor på vårt hotell. 

Busshållplatsen finns alldeles utanför vårt hotell. Vi har koll på busstidtabellen och går till hållplatsen i god tid. Där står vi och väntar och väntar och väntar. Ingen buss kommer. Tror vi väntar 40-45 minuter innan vi ger upp. Jag går in på närmaste hotell och ber de ringa en taxi. 

Även taxibilen tar tid på sej men dyker i alla fall upp och snart är vi i Fertilia. Taxin släpper oss på busstorget mitt i stan. Det är praktiskt för då hittar vi bussen när vi ska tillbaka hem igen. Tror vi i alla fall. 

Vid busstorget finns en katolsk kyrka och framför kyrkan en väg som leder rakt ner till havet. Det är lunchdags så vi börjar med att äta lunch, på restaurang Cohiba. Jag hade läst hemma att det var ett bra ställe och när vi närmar oss sitter det fullt av gäster där så det blir bra. Hamburgare!

Här äter vi lunch

Vägen ner mot havet

Efter lunchen går ni vidare ner mot havet, ut på den ganska långa piren som finns här. Visst det är kul att vara i Fertilia men staden ger inga stora intryck. På piren finns en liten park, några bänkar, en gräsmatta och någon staty. Ute i havet ser vi Alghero på håll och alldeles nära piren finns en liten småbåtshamn.

Vi går tillbaka mot busstorget och bestämmer oss för att gå in i kyrkan. Jag är inte det minsta religiös men jag kan gilla kyrkor. Många kyrkor har en intressant historia och väldigt ofta är de fint utsmyckade. Den här kyrkan heter Parish Church of the Sacred Heart and San Marco (har ingen bra översättning). Invändigt är kyrkan ganska enkel men ändå rätt fin. Målningarna framme vid altaret är jättefina. 

Vi gör inget mer av besöket här i Fertilia och nu ska vi ta bussen hem igen. Vi läser på tidtabellen så vi vet när den ska åka. I väntan på att bussen ska komma sätter vi oss på en närbelägen bar där vi ser bussen. Det hjälper inte mycket. Vi ser bussen och tar fart och springer dit. Bussen bryr sej inte om oss alls och kör bara. Vi väntar en stund till och det kommer en ny buss. Den bussen stannar, men vi får inte åka med.

Målning vid altaret

Fint i kyrkan

Anledningen till att vi inte får åka med är att vi har fel sorts munskydd. Minns att Corona precis har härjat i världen och man behöver munskydd. Vi har munskydd allihop, men vi har fel sorts munskydd. För att få åka med bussen behöver man ett alldeles speciellt munskydd, FFP2. Det är ett munskydd som ser ut som en strut och kaffefilter. Våra munskydd från Clas Ohlsson i Sverige duger inte. 

Vi går tillbaka till baren, där berättar de att vi kan köpa sådana munskydd på Farmacy. Eftersom Coronan börjat avta hemma i Sverige tycker jag det är helt onödigt att köpa de där speciella munskydd för att få åka buss i tio minuter. Vi ber personalen i baren att ringa en taxi. 

Kyrkan invändigt

Mirto, i väntan på taxi

Som tack för hjälpen att de ringer en taxi beställer vi ytterligare ett glas av Mirto, en likör från Sardinien. Taxibilen kommer och snart är vi tillbaka på hotellet. På kvällen äter Janne och jag middag på restaurang Lido, på deras uteservering alldeles vid havet. Jag äter grillat, grillad lax och grillade grönsaker. Allt är jättegott. Restaurangen är väl annars mest känd för sina pizzor. 

I morgon har vi inga andra planer än ta det lugnt, utan utflykter.

Här fortsätter resan