Sightseeing i Alghero Gamla Stad

Turisttåget i Alghero
Vi befinner oss i Alghero, på ön Sardinien, Italien. Anledningen till att vi reste hit är för att Sardinien är en av de öar i Medelhavet där vi aldrig har varit. Vi kom igår och har hunnit kolla stränder och idag en marknad.

Nu är klockan runt 16:00 och nu ska vi ta oss in till Alghero gamla stad. Vi ser staden från vår balkong på hotellet så det ligger väl inte så hemskt långt bort. Vi bestämmer oss för att gå.

Det finns en gångpromenad längs vattnet. Här har man gjort fint med palmer, bankar och när man närmar sej staden finns även några caféer och barer. Det går en strand, Lidostranden, mellan gångpromenaden och havet, men här är det ingen som badar, i alla fall inte idag (trots sol och värme).

Strax innan staden i höjd med de caféer och barer som finns ligger även en småbåtshamn. Vi tror att vi har rätt lång bit kvar att gå för att komma till staden så vi slår oss ner på en av barerna i hamnen, för ett litet drickastopp. När vi reser oss för att gå vidare inser vi att vi bara är  några hundra meter från staden. 

Strandpromenaden
Muren runt Alghero gamla stad






Ett av alla torn i gamla staden
En av alla gränder i gamla staden

Vårt syfte med promenaden in till Alghero gamla stad är att vara just turister. Vad kan då vara bättre än att när vi kommer fram möts vi av ett litet turisttåg. Så klart köper vi biljetter och hoppar ombord på tåget. Så praktiskt att få det viktigaste serverat från ett tåg.

Alghero gamla stad finns innanför murar, som så många andra gamla städer. Något som var lite annorlunda är att det finns ett flertal torn runt om i staden. Vissa av tornen ligger mitt i staden och andra ligger vid havet. Staden Alghero har funnit sedan 1000-talet och troligen är väl muren och tornen byggda på den tiden. 

Charkbricka
Vin producerat i Alghero

Det lilla turisttåget kör oss längs kullerstensgränder. Vi passerar någon kyrka och längs gränderna finns restauranger och shopping. Den gamla staden ligger vid havet och tåget kör även så att vi kan se havet. För att få ett första intryck av staden var det här tåget utmärkt för oss. Minns inte exakt men turen kan ha tagit runt 30 minuter. 

När vi lämnat tåget sätter vi oss alldeles innanför muren på en restaurang för att äta. Vi beställer varsin charkbricka och en flaska vin. Rött vin från Alghero. Som kuriosa kan nämnas att det finns åtminstone två vingårdar nära Alghero. Santa Maria La Palma och Sella & Mosca. Det är möjligt att göra utflykter till någon av dem och vi får se om vi gör det. 

Hamnen i Alghero
Vid hamnen i Alghero

Klockan är runt 20:00 när vi går utanför murarna igen. Här utanför finns utflyktsbåtar till exempelvis Nettunogrottan, som verkar vara den största sevärdheten här. Det är lite fint här så jag tar några bilder på solen som har börjat gå ner. Vid torget där turisttåget startar finns även taxibilar. Vi kliver in i en taxibil och ber den köra oss hemåt till hotell La Playa. 

Det har varit en bra dag och Alghero hoppas vi komma tillbaka till senare i veckan. I morgon ska vi försöka oss på att åka buss till närmaste stad, Fertilia. Det kommer inte att gå bra.