Risbyle runrike - E160 och E161 i Täby

Täbys kommunvapen
Idag är det en alldeles vanligt söndag och vi är ute på en av alla utflykter vi brukar göra med bilen. Idag börjar vi med Risbyle Runrike här i Täby. Täby och grannkommunen Vallentuna är de två platser i Sverige som har flest runstenar.

För att komma till Risbyle Runrike behöver man köra från centrala Täby till Skålhamra, passera Täby Golfklubb och sen fortsätta längs skogsvägen en liten bit till. När man kommer fram är det tydligt skyltat så man missar det inte. 

Här finns två runstenar och jag som har blivit lite intresserad av alla runstenar i mitt närområde har också lärt mej att alla runstenar i landet har ett nummer. 

Här i Risbyle Runrike finns två stenar och de har nummer E160 och E161 och här kan man läsa mer

Vi hoppar ur bilen och går och går och tittar på runstenarna. Trots att vi bor i Täby så har vi aldrig varit här tidigare. 

Runsten E160 är rödlätt och över två meter hög. Runskriften ringlar sej i två ormliknande mönster över stenen. Läser man på lite så sägs det att stenen tillägnades Ulv, som var storbonde i området under 1000-talet. 

Runsten E161 är grå som vanlig sten och lite mindre. Den har ett ringlande mönster runt hela framsidan av stenen. Texten på stenen har också något med Ulv att göra. Högst upp finns ett kors och mitt på stenen finns ett för oss Täbybor välkänt kors. Korset mitt på stenen är idag Täbys kommunvapen. 

Runsten E160

Runsten E161
- med Täbykorset

När du stannar bilen vid den lilla parkeringsplatsen går du bara över vägen. Här är ett litet fält med buskar och träd och här finns stenarna. Börjar man intressera sej för runstenar inser man ganska snart att man har massor att göra. Här finns en lista på Sveriges alla runinskrifter . 

Idag kör vi vidare till Arkils tingsplats i Vallentuna, även det något riktigt gammalt.

Här fortsätter utflykten