Arkils Tingsplats i Vallentuna

Arkils tingsplats
Det är en alldeles vanlig söndag och vi är på utflykt med bilen. Vi har startat dagens utflykt vid Risbyle Runrike i Täby. Sen har vi åkt runt Vallentunasjön och hamnat vid Arkils Tingstad som ligger i Vallentuna. 

Här har vi varit en gång tidigare för massor av år sedan. När vi ändå har tittat på runstenar tidigare kan vi lika gärna fortsätta på det spåret. 

På en informationsskylt vid Arkils Tingsstad kan vi läsa att mellan åren 980 och 1130 restes över 1000 runstenar i Uppland. Det var ofta rika och mäktiga människor som reste stenarna. 

Allt det här är under en period när människor började bli kristna. Det var ofta de första kristna i trakten som reste stenarna.

För att hitta till Arkils Tingstad kör man vägen mellan Täby och Vallentuna. När man ser skylten kör man in i ett villaområde och får promenera in i skogen den sista biten. Sedan vi var här sist hade de ordnat ett promenadstråk så man slipper gå i leran, i alla fall en bit fram i skogen. 

När du kommer fram till tingsplatsen är det ett ganska stort område alldeles Vallentunasjön. Här finns två runstenar (med för mej okända nummer) och en tingsplats. Runstenarna här är resta av Ulvs söner. Ulv var storbonden i området under den här tiden. 

Runsten vid Arkils Tingsplats

Runsten vid Arkils Tingsplats

Jag tycker att det här med vad som hände runt 1000-talet är rätt spännande, särskilt när jag vet att det hände just på den här platsen. Vi går omkring en stund på området och tittar men ingenting ser ut som jag mindes det. Efter den här lilla söndagsutflykten åker vi hemåt igen.