Massor av tavlor på Rijksmuseum i Amsterdam

Rijksmuseum i Amsterdam
I ursprungsplaneringen fanns inga planer för idag. Hade bestämt att det skulle vara en öppen tid att göra lite vad man vill.

Rijksmuseum här i Amsterdam anses av många vara den viktigaste sevärdheten i staden. Trots det har jag inte ens läst på varför jag ska besöka Rijksmuseum, men att det finns en massa tavlor där det har jag förstått.

Idag ska vi i alla fall besöka Rijksmuseum. Vi bokade biljetter igår när vi satt på Hard Rock Café så biljetter har vi redan. Vi hade fått vår slottid klockan 12:30. 

De flesta konstnärerna som visas på det här museet verkar vara från Nederländerna, men någon annan europé fanns troligen också i samlingen. Bland konstnärer vi kände till finns Rembrandt och van Gogh (båda från Nederländerna). 

Självporträtt av Rembrandt

En tavla av Rembrandt

En tavla av Rembrandt
Kanske också en Rembrandt

Bland Rembrandts tavlor finns ett självporträtt och väldigt många andra tavlor. Den stora turistattraktionen på de våningar vi besöker är helt tydligt tavlan Nattvakten av Rembrandt. 

När vi kommer till tavlor av van Gogh har mitt intresse tydligen börjat svalna. Har inte tagit en enda bild på hans tavlor. Minns att vi frågade efter en van Gogh tavla som vi saknade och vi fick veta den var utlånad till London. Är man speciellt intresserad av just Vincent van Gogh så finns ett museum i Amsterdam med bara hans tavlor. 

Hannah och Oscar

Nattvarden av Rembrandt - bakom glas



Museet är hur stort som helt med stor ytor och flera våningar. Efter två timmar på det här museet väljer vi att strunta i översta våningen och lämnar byggnaden. 

Inte bara tavlor

Inte bara tavlor

Inte bara Rembrandt
Inte bara Rembrandt

Visst, Rijksmuseet är säkert spännande med gamla tavlor från stora konstnärer. Jag kan förstå det intresset men för mej var det för många tavlor. Det går inte att ta till sej all information och minnas alla tavlor och alla konstnärer. Det är kul att ha varit där men jag borde ha varit mer påläst. 

Ute skiner solen och senare idag ska vi åka kanalbåt... 

Här fortsätter resan