Sightseeing på Amsterdams kanaler

Kanalbåt i Amsterdam
Vi befinner oss i Amsterdam och tidigare idag har vi varit på Rijksmuseum. Nästa aktivitet är att vi ska åka en sightseeingtur med en kanalbåt som startar utanför Rijksmuseum. innan dess måste vi hinna äta lunch.

Vädret är fantastiskt fint här i Amsterdam idag, solen skiner. Vi får ett bord utomhus på café Hans & Greta. Från bordet där vi sitter ser vi Rijksmuseum så vi har nära tillbaka när det blir dags att gå till kanalbåten utanför museet. 

Att åka kanalbåt är så klart jättetrevligt. Vi sitter utomhus även här och åker runt i kanalerna och under oräkneliga broar. Vi åker på många platser som vi känner igen och vi åker även på många nya platser som vi inte känner igen. 

Vi passerar exempelvis A´dams Lookout som vi ska besöka i morgon. Vi åker förbi ett vetenskapsmuseum, NEMO, som vi kanske besöker ifall vi hinner. Vi åker också förbi något hotell som sägs vara jättelyxigt och fint, lite osäker men kanske heter det Grand Hotel. Mot slutet av sightseeingturen åker vi längs kanaler där det finns massor av husbåtar där människor bor. 

Det är intressant att se hur man kan organisera livet med allt man behöver på en husbåt. Vissa båtar kändes riktigt påkostade, med en liten veranda och fina blommor. Båtturen är trevlig och det fina vädret gör så klart sitt. 

A´dams Lookout

Något fint hotell


Efter båtturen bestämmer vi oss för att koppla av en stund. Vi slår oss ner på en uteservering i solen. Där sitter vi hur bra som helst en solig eftermiddag i april. Många har hittat ut i solen den här dagen och alla borden på uteserveringen är upptagna i stort sett hela tiden. 

På kvällen tar vi oss till Sherpa Restaurant, en restaurang med höga betyg från kunderna. Vi väljer restaurangen för att vi tycker det låter spännande med indisk och tibetansk mat. Vi får många olika skålar med mat och vi får plocka från vilken skål vi vill, som en liten buffé vid bordet. Till dryck väljer vi en öl från Nepal, som vi helt troligt aldrig har druckit. 

Middag på Restaurant Sherpa

En öl utomhus i solen


Maten är jättegod och middagen mycket lyckad. Ungdomarna väljer att gå iväg själva så det får de göra. När Janne och jag går hem mot hotellet passerar vi roligt nog genom ett shoppingområde fullt av restauranger, ett område vi inte passerat tidigare. 

Vi går som sagt hem mot hotellet men följer kartan i stort sett hela tiden. Här i Amsterdam kan man inte bara säga att man ska gå andra gatan till höger utan man behöver även ha koll på kanalerna. Man säger istället att man måste gå över kanalen och sen till höger. 

Öl från Nepal

Kvällens sista kanal


När vi är så gott som hemma stannar vi vid den publiknande restaurangen Kramer. Det ligger nästan rakt över gatan från vårt hotell. Här avslutar vi en jättetrevlig dag. Vi vet också att ungdomarna redan är på sitt hotellrum. I morgon ska vi på marknad i Jordan och på eftermiddagen till A´dams Lookout.

Här fortsätter resan