Anne Franks Hus är absolut sevärt

Kanalen vid Anne Franks hus
Vi kom till Amsterdam strax före lunch idag. Hittills har vi hunnit med en promenad och sett många av kanalerna, Kalverstraat, Dam Square och vi har hunnit med att äta lunch på Café Sonneveld. Nu har vi fyra minuters promenad till Anne Franks hus, resans första turistattraktion.

Vi har biljetter så vi ska komma in klockan 16:00. Vi är lite tidiga men kommer ändå in ganska snart.

Vi får stå i kö några minuter för att få våra hörlurar för guidningen. Guidningen finns på flera språk nederländska, engelska och hebreiska för att nämna några.

Man följer en utstakad väg inne i huset och man får inte fotografera något. Utan foton har jag lite svårt att minnas allt men det hela börjar med att vi går igenom husets delar som inte var gömda. Vi får berättat för oss om personerna som som har bott i huset.

Jag hade väldigt stor glädje av att jag hade lyssnat på Anne Franks dagbok bara någon vecka innan vi reste till Amsterdam. Mycket av det som berättas av guiden i våra hörlurar finns i boken.

Anne Frank föddes 1929 och hon skrev massor. Hennes dagböcker är kända och hon drömde om att bli författare och journalist. Familjen kom ursprungligen från Tyskland och flydde till Nederländerna när nazisterna tog makten i Tyskland. När nazisterna tog makten även i Nederländerna i augusti 1942 gömde de sej i huset.

Den 4 augusti 1944 slutar hennes dagböcker plötsligt. Gestapo har hittat familjen och för dem till koncentrationsläger. Anne Frank dör i koncentrationslägret Bergen Belsen. Den enda i huset som överlevde koncentrationslägret är henne pappa. Han tar sej tillbaka till Amsterdam och hittar dagböckerna.

Foto vid ingången till museum

Anne Franks hus


Så tillbaka till vad som händer oss här i huset. Till en början rör vi oss i stora rum med fönster. Vi kommer så småningom fram till den bokhylla de gömde sej bakom. Det var en bokhylla som stod mot en vägg men man kunde snurra på den och på andra sidan bokhyllan är det mörkt och det finns inga fönster.

Här bakom bokhyllan finns en trapp och ovanför trappen olika rum där de levde. Det är märkligt att tänka att de byggde upp en värld i mörkret där inne i huset. Utifrån syntes ingenting av att någon levde där. De har levat där i det huset i två år.

Anne var väldigt ung (14-15 år) men smartare än många (min kommentar utifrån vad hon skriver i dagböckerna) Hon var förtjust i Peter som också bodde i huset. Hon brukade ofta besöka Peter som bodde högst upp i huset.

Jag tyckte det var intressant att se rummet där Peter bodde och rummet var verkligen inte stort. Annat som jag tyckte var intressant var att få se dagböckerna där hon skrivit, att få se hennes handstil och hur det såg ut.

Bakom bokhyllan, i de mörka rummen där familjen gömde sej, blev alla turister knäpptysta. På är något märkligt med den tystnaden. Jag har bara upplevt den tystnaden på en plats tidigare i livet och det är när vi besökte Auschwitz för några år sedan. På vissa platser blev turisterna även där bara förstummade av de händelser som utspelat sej på platsen. Det blev knäpptyst.


Staty  - Anne Frank
Staty - Rembrandt

Anne Franks hus är absolut sevärt och jag hade som sagt väldigt stor nytta av att jag läst hennes dagbok bara någon vecka innan. Vi lämnar Anne Franks hus men innan vi lämnar området tittar vi till den lilla skulpturen som föreställer Anne Frank, den finns alldeles bredvid.

Vi tar oss sen till hotell Albus för att checka in och få våra rum. Rummen visar sej vara fina så det här kommer att bli bra. Vi ska bo här fyra nätter.

På kvällen går vi mot Rembrandtsplein, ett område fullt av restauranger och barer. Innan vi väljer restaurang fotograferar vi statyn som så klart föreställer Rembrandt. Vi hamnar sen på en pub, Three Sisters. Det var inget vidare bra ställe, kanske för en öl men inte för mat. Dålig service och dålig mat.

Vi har i vilket fall som helst haft en första jättebra dag här i Amsterdam. I morgon ska vi besöka blomsterparken Keukenhof.