Tillbaka i Split och Gamla stan

Kroatiska nationalteatern
Vi har gjort en dagsutflykt från vårt boende i Supetar. Tidigare idag har vi besökt Mall of Split och därifrån tagit en Über tillbaka till de centrala delarna av Split. Vi har valt att bli släppta utanför Nationalteatern, det blir bra för då kan vi gå genom hela staden innan vi åter ska ta båten tillbaka till ön Brac´ och byn Supetar.

Nationalteatern har vi troligen sett även tidigare fast inte vetat om det. Idag stannar vi till och beskådar huset och statyn som står utanför. 

När vi lämnar den kroatiska nationalteatern bakom oss går vi längs en gågata med affärer och restauranger hela vägen ner till Riva, den palmkantade promenaden längs havet.

Vi tycker mest det är roligt att vi känner igen oss. Vi har varit i Split på åtminstone tre resor tidigare, senast för tre år sedan. 

Längs den palmkantade promenaden finns ett flertal restauranger. Vi börjar med att bara sitta en stund på någon av alla de uteserveringar som finns. Det är fint här, kanske något turistigt bara. 

Affärsgata i Split

Palmkantad promenad längs havet

Efter drickapausen drar vi oss in i Gamla stadens gränder igen. Här finns massor av butiker. För tre år sedan köpte vi billiga sportskor till Oscar så idag letar vi igen, i samma affär. Vi är fortfarande imponerade över att vi hittar i staden.

Jag blir även lite imponerad av mej själv att jag lyckas leda familjen direkt på Diocletianus Palats. Diocletianus är en romersk kejsare och som levde på 200 - 300 år efter Kristus. Palatset byggdes i slutet av 200 talet efter Kristus. Idag är palatset ett UNESCO världsarv. 

Diocletianus palats

Runt palatset

Kyrka vid palatset

Gång under palatset

Runt palatset finns hur mycket gammalt som helst, samt turister och souvenirbutiker. Vi går runt som vi brukar, tittar på allt och jag fotograferar allt jag tycker ser spännande ut, trots att vi varit här flera gånger tidigare. 

Vi avslutar med att gå källargången under palatset, här finns massor av souvenirbutiker och på andra sidan är du nästan framme vid hamnen igen. Vi går mot färjeterminalen och köper biljetter så vi kan åka med nästa båt till Supetar. Sen slår vi oss ner med en öl i hamnen. Klockan 18:00 lämnar båten Split.

Middag på balkongen
Hamnen i Supetar

Det har så klart varit en trevlig dag och Split är en stad vi gillar. Vi kommer att resa dit flera gånger det är helt klart. 

När vi är tillbaka i lägenheten i Supetar dukar vi upp buffe´ och äter middag på balkongen. I morgon ska vi ha en slappardag på stranden igen.