Tredje kyrkan idag blir Skara domkyrka

Skara domkyrka
Det här blir en dag i kyrkorna spår. Som vanligt vill jag berätta att jag inte är det minsta religiös, har bara en liten förkärlek för kyrkor. 

Kyrkor är ofta väldigt gamla och har säkert en historia. Kyrkor kan också vara väldigt pampiga och påkostade, vilket jag egentligen inte gillar, men ur ett historiskt perspektiv ändå är intressant. 

Vi startade dagen på ett hotell i Hjo. Efter att vi lämnat Hjo har vi besökt Varnhems klosterkyrka och Gudhems kyrka och klosterruiner. Båda de just nämnda kyrkorna finns med i historien om Arn Magnusson. 

Ni som läst Jan Guillous böcker om Arn och Cecilia vet vad det handlar om. På 1100-talet levde Arn i Varnhems kloster och Cecilia levde vid Gudhems kloster. Nu är vi på väg mot Skara domkyrka, som blir den tredje kyrkan idag.

 Att köra från Gudhem till Skara tar strax under halvtimmen. När vi kommer fram till kyrkan parkerar vi bilen och börjar sen med att äta lunch. Vi hittar en sushibar på en av staden centrala gågator. Vi beställer en familjesushi och sitter vid ett av borden utomhus. Trots att det är mitt i stan så är miljön runt oss rätt trevlig. 

När lunchen är avklarad går vi till kyrkan och går in i den stora och pampiga byggnaden med två torn. Kyrkan byggdes på 1100-talet och tillhör Skara stift som är Sveriges äldsta stift. På den tiden var Skara en viktig stad och här började kristendomen att få sitt fäste. 

Domkyrkan invändigt
Här finns de första biskoparna begravda


Efter att ha lärt mej lite om Arn under dagen så tror jag att han kanske har bidragit till att Skara blev en viktig plats. Jag får nog läsa på lite mer om det en dag.

Vad som kanske är intressant i kyrkan är några gravar där Sveriges (som inte fanns då) första biskopar finns begravda och att det finns flera fina fönstermålningar, som enligt Svenska kyrkans hemsida sägs vara gjorda av Bo Beskow. 

Fina fönstermålningar
I centrala Skara för lunch


Jag har googlat mej till att kyrkans torn är 65 meter högt och det är inte särskilt högt, inte ens för en domkyrka. Det är i vilket fall som helst en rätt fin kyrka och det är lätt att minnas den eftersom den har sina två torn. 

Kyrkan ligger bara ett stenkast från centrum där vi åt vår sushi. Vi tittar inte mer på Skara än så utan när vi lämnar kyrkan går vi till bilen. Det har varit en verkligt händelserik dag och dagens tre kyrkor kan räcka. Nu kör vi till Mariestad och där ska vi sova i natt.