Staden Hjo en verkligt mysig sommarstad

Lilla turisttåget
Vi kom till Hjo i går och första intrycket var jättebra. Idag ska vi fortsätta att upptäcka vad som finns i Hjo. Vi bor på hotell Bellevue med utsikt mot staden så vi börjar dagen med frukost på hotellet. 

När vi är klara för att gå ut går vi mot den lilla båthamnen. Här upptäcker jag till min stora glädje att det finns ännu mer trevligt att upptäcka i Hjo. Här finns alla turisterna och en massa småmysiga saker att göra. Här finns ett litet tåg för turister, restauranger, glasskiosk och små fiskebodar.

Vi sätter oss på det lilla turisttåget. I turisttågets högtalare får vi veta att det är kvinnan som kör tåget som har startat hela idén med tåget. Vilken otroligt rolig idé. Det finns lite att visa i Hjo.

Tåget kör oss mot gamla stan. Vi passerar gamla byggnader och kullerstensgator. Igår gick vi åt helt andra hållet, genom Hjo stadspark, för att restaurangen där vi åt middag. Det känns därför jättebra att få en tur med tåget för att lite snabbt och enkelt få klart för oss vad vi ska göra mer i Hjo.

Tåget kör oss fram till Stora Torget och här åker vi runt två varv för att vi ska hinna titta på allt. Här finns Hjo kyrka och en fontän med en staty föreställande en kvinna som häller bort vatten från en tunna. Statyn heter Kvinnan vid Brunnen. 

Glass från Moster Elin

Promenad vid hamnen

När tåget är tillbaka vid båthamnen igen hoppar vi av. Vi ställer oss i kö till Moster Elins glass. Det är väldigt många turister som står i kö för en glass. Det finns så många olika glassar att välja mellan. Det verkar vara en glasskiosk som nästan är ett måste om man besöker hamnen i Hjo på sommaren. 

Vädret är fint så vi vill bada också. Här i hamnen finns ett poolbad och det finns en strand. Vi väljer stranden men innan dess går vi till den stora ICA butiken och köper på oss lite sallad som vi sen äter på stranden. Den lilla stranden i Hjo är fantastisk. Sedan innan vet vi att vattnet i Vättern är så klart att du ser fötterna när du badar och det gillar jag.

Små hus på stranden

Hjoåns dalgång

På stranden finns de små fina husen, stugorna. Jag vet inte vad de används till men jag tycker att det borde vara ombytesbås. Fina är de i alla fall husen.

Framåt kvällen kommer det regn så vi sitter på rummet en stund och väntar ut regnet. Det verkar inte sluta så vi går ut ändå. Nu går vi mot gamla stan för att hitta en restaurang. Vi passerar bland annat Hjoåns dalgång, en grön liten oas där man kan sitta med en fika eller glass. Just nu regnar det så här blir det inget stopp. 

Hjo kyrka på torget

Kvinnan vid Brunnen

Vi hittar till slut en mindre bra restaurang på torget, någon pizzeria. Vi är inte helt nöjda men mat har vi fått. När vi lämnar restaurangen har det slutat regna så vi fortsätter vår lilla sightseeing längs några gator vi inte sett tidigare. Vi går fram till platsen där strandpromenaden strax söder om Hjo börjar. Har läst att den även kallas Hjovieran. Lite kul kan tyckas.

Här börjar strandpromenaden

Kvällens sista öl i hamnen

Här vänder vi och går hemåt igen. Oscar vill gå till hotellrummet. Janne och jag sätter oss för en öl på Restaurang Bryggan i Hjo Hamn. I morgon ska vi lämna Hjo, en liten sommarstad som jag verkligen vill rekommendera. Det är fint och lite mysigt här i Hjo, framför allt runt den lilla båthamnen. 

När vi reser vidare ska vi följa lite i Arns fotspår. Vi ska besöka Varnhems klosterkyrka.

Här fortsätter resan