Skulpturparken på Kvarntorpshögen i Kumla

Jag till höger annars skulpturer
Vi försöker varje år att resa någonstans i Sverige. Idag startar vi årets bilresa i Sverige med ett första stopp vid Kvarntorpshögen i Kumla. Planen är att vi ska avsluta resan i Mariestad och innan dess ska vi ha sett oss omkring. 

För att hitta lite kul saker att göra längs vägen har jag naturligtvis surfat och av en ren tillfällighet hittat Kvarntorpshögen i Kumla. Konst på hög kallas även platsen ibland och jag tror det kan vara en gammal sophög. Läser man på så ska man väl vara försiktig även idag på att högen kan röra sej. 

https://www.visitkumla.se/gora/aktorer/konst-pa-hog/  

Platsen ligger en liten bit från Kumla så jag tror att man bör ha bil för att komma dit, men på deras hemsida står det om någon buss. När vi kommer fram kan man välja att köra bilen hela vägen upp på toppen eller så väljer man en trappa med 427 trappsteg. Vi kör bilen hela vägen upp längs en grusig väg och där uppe finns en parkeringsplats. 

427 steg till toppen

Coola kyrkan

Här uppe på högen finns en massa konst och det är framförallt den coola kyrkan som har fått mej att vilja stanna här. Det finns gångbanor att följa så det är enkelt att gå runt och det finns även en liten kiosk och toaletter, men jag kan inte garantera att de alltid är öppna.

Här uppe från högen har man också en magnifik utsikt över landskapet. 

Konst på hög

Utsikten från högen

Vi ser den coola kyrkan redan när vi kommer upp på högen och vi följer spåret som det är tänkt att man ska gå. Vi närmar oss hela tiden kyrkan och så småningom är vi framme och verkligen kan titta på konstverket. Att åka upp på den här kulle kan verkligen rekommenderas. Jag tror att alla skulle gilla den här upplevelsen. Det är en jättecool plats även om man inte är jätteintresserad av konst.

Kyrkan igen

Konst på hög

När vi lämnar Kvarntorpshögen kör vi till Sibylla där Lithells tillverkar sina korvar, men det stängt. Vi kör vidare och stannar till vid en ICA-butik för att köpa lunch, som vi får plocka ihop själva. Vi plockar med oss lunchen och sätter oss vid ett bord i Kumla Sjöpark. Vi har valt platsen mest för att få lite grönt och vatten runt oss. Det finns några skulpturer även här i parken.

Vid Kumla Sjöpark
Vid Kumla Sjöpark

När vi ätit klart tar vi en promenad runt den lilla sjön som finns mitt i parken. I ena änden av parken finns restaurang Goda Rum och där finns en uteservering. Vi hade kunnat äta där man har valt att äta luncher på enklare sätt och äta middag ute på kvällarna. 

Innan vi lämnar Kumla åker vi in i stan på lite sightseeing. Vi ser bland annat Kumlafängelset, tågstationen och Janne visar huset där han har bott som barn. Efter det kör vi vidare och nästa stopp blir Askersund.  

Här fortsätter resan