Askersund är en mysig liten stad

Central småbåtshamn i Askersund
Idag har vi startat årets bilresa i Sverige. Vårt första stopp blev Kvarntorpshögen i Kumla, en stor sophög som idag är en konstutställning. Efter Kvarntorpshögen och lite sightseeing i Kumla kör vi vidare mot Askersund.

Vi kör igenom stan men raka vägen till hotellet där vi ska bo i natt, Best Western Norra Vättern. Hotellet visar sej ligga riktigt bra till. Vi behöver bara gå över en bro så är vi inne i den lilla stadskärnan. 

Jag börjar min promenad med att gå fram till vattnet bara för att se hur de ser ut. Sen går jag till Askersund kyrka som ligger alldeles bredvid hotellet. Invändigt är det en ganska fin kyrka men inte fin på det vanliga sättet utan färggrann i blått och rött. Jag lämnar kyrkan och går lite snabbt över bron innan jag går hem igen för att hämta resten av familjen. 

Askersunds kyrka

Askersunds kyrka

Vi går över bron och tittar in på en gata med gamla hus och går sen vidare till det centrala torget. Här finns Apotek och någon större ICA butik och lite andra affärer som man kan förvänta sej i en liten stad. Vi är väl egentligen mest på jakt efter en plats där vi kan äta middag i kväll.

På torget finns café Tutingen som jag läst på om hemma. Café Tutingen finns i Askersunds äldsta bevarade hus och man tror att caféet kan ha funnit sedan slutet av 1700-talet. Rätt imponerande! Det är säkert ett trevligt ställe men vi går vidare längs Stöökagatan. 

Målad matta på asfalten

Askersunds äldsta bevarade hus

På Stöökagatan hittar vi Rådhuset och det mest spännande vi hittar på Stöökagatan är en matta som är målad i trottoaren. Coolt! Gällande restauranger så finns det säkert restauranger där vi hade kunnat äta men tror vi hade någon idé om att vi vill sitta vid vattnet.

Vi går i princip genom hela staden och kommer fram i närheten av kulturhuset och bibliotek. Här fortsätter vi fram till vattnet och här finns en fin strandpromenad. Vi följer strandpromenaden förbi någon lekpark, någon brygga och ett konstverk av trä föreställande ett stort A.

Längs strandpromenaden

Oscar och Janne på Wärdshuset Sundgården


När vi följer strandpromenaden är vi strax tillbaka vid den lilla småbåtshamnen och bron igen, bron som leder vårt hotell. På vägen har vi hittat platsen där vi vill äta middag i kväll. Det är inte riktigt dags ännu så vi stannar för en öl först.  Det är mycket folk men vi tränger oss in längs in på en liten uteveranda på Wärdshuset Sundgården. Det är varmt när vi sitter där mitt i solen men vi står ut. 

Min dryck på Thaibåten
Vy från bron vid hamnen

Strax efter klockan 18:00 lämnar vi värdshuset och går mot den Thai-båt där vi ska äta vår middag. Det är en båt som står i vattnet alldeles i hamnen. Där beställer vi våra thairätter, thaiöl och sätter oss sen i solen ute på däck. Valet av restaurang hade inte kunnat vara bättre. Det är  precis vår grej.

Här vid thai-båten finns flera restauranger som ligger på land så det hade funnits andra att välja på. Som kuriosa kan nämnas att alldeles här vi bron och nära hamnens restauranger stod en hel hög med motorcyklar. Något annat intressant på platsen var en jättestor sten i zink. Askersund har tydligen en tradition av zinkbrytning i närbelägna gruvor. 

Zinksten i Askersund
Jag i hotellets badtunna

Cirka en timme senare lämnar vi thai-båten, tar några fina foton i hamnen, innan vi går till hotellet. På hotellet roar vi oss på hotellets spaavdelning. Vi badar i badtunnan som finns på gräsmattan utanför.  Vi avslutar kvällen med lite kortspel och vi sätter oss på uteverandan som tillhör hotellets restaurang. 

Det blev en jättelyckad dag här i Askersund. I morgon ska vi åka vidare till Tivedens Nationalpark. Det blir så vitt jag vet, mitt livs första nationalpark. 

Här fortsätter resan