På plats i Supetar i Kroatien

En av alla Jadrolinijas båtar
Vad jag har saknat att få resa. Covid-19 är inte över men det går att resa igen, men det krävs lite mer planering. Vi är alla tre i familjen fullt vaccinerade mot Covid-19, vi har fyllt i de formulär som Kroatien kräver och vi har våra munskydd med oss i packningen. Både Kroatien och SAS kräver att vi har munskydd. 

Vi har varit i Kroatien några gånger tidigare och vi gillar Kroatien. På grund av Covid-19 vill vi välja en plats vi känner till och valt föll på Kroatien. Vi har valt ön Brac´ som ligger alldeles utanför Split. Här har vi bott i Bol tidigare men för att se nytt har vi valt Supetar den här gången, där har vi aldrig varit. 

Vi landar på flygplatsen i Split strax efter klockan 11 på förmiddagen. Som vi brukar sätter vi oss i en taxi och ber den att köra oss till hamnen och färjorna i centrala Split. Nere vid hamnen står Jadrolinijas båtar uppradade för att köra till öarna utanför Split. 

Vi går direkt för att fixa biljetter till båten som ska ta oss till Brac´. Nästa båt avgår klockan 13:30. Det här blir så bra, det flyter på precis som det ska. Nu kan vi äta lunch och ta vår första kroatiska öl här i hamnen. Precis som vi brukar göra. Det är varmt och vi slår oss ner på en restaurang under tak. 

Första semesterölen

Hamnen i centrala Supetar

Båten avgår på utsatt till och anländer till Supetar cirka en timme senare. Taxibilarna står uppradade vid hamnen och vi tar en taxi som kör oss till lägenheten vi har hyrt. Taxibilen kör ganska långt men anledningen är att den inte får eller kan köra genom staden. Vi åker i stadens utkanter och svänger när vi är nära lägenheten. 

Vår värd har fått veta vilken båt vi kommer med och hon väntar i lägenheten. Hon ger oss all tänkbar information och lägenheten är jättefin, tre rum och kök och en balkong. 

Klockan har hunnit bli ganska sent på eftermiddagen. Vi bryr oss inte om att bada idag utan kollar in stan istället. Det tar cirka 10 minuter att gå till vår närmaste strand, på väg dit passerar man någon souvenirshop med badprylar. Det tar cirka 10 minuter att gå till centrum och på vägen dit passera vi ett flertal restauranger. Närmaste affär har vi runt hörnet.  

Lilla hamnen i Supetar

Lilla hamnen i Supetar

Vi tittar till affären, går sen till stranden och följer  strandpromenaden fram till restaurang  Jure. Här stannar vi till, slår oss ner med en öl och bara tittar på folk. Härifrån ser man också Jadrolinjabåtarna. Jag utser direkt den här platsen till en plats jag gillar. 

Vi går hemåt en stund, fyller på kylskåpet från affären och går sen tillbaka till Jure och äter middag. Fortsätter en bit till mot centrum och och tittar till hamnen med småbåtar. Sen vänder vi hemåt. Vi ska bo här nu i sex nätter och det kommer att bli jättebra. I morgon ska vi så klart bada...

Här fortsätter resan