Karlsborgs fästning, en reservhuvudstad

Tunnel under fästningen
Vi är ute på Sverigesemester med bilen. Vi har besökt Kumla, Askersund och Tivedens Nationalpark. 

Nationalparken har vi varit i tidigare idag och därefter tagit ett bad vid Djäknesundet, en av Vätterns stränder. Nu är vi på väg till Karlsborgs fästning som är det huvudsakliga anledningen till att vi besöker Karlsborg.

Vi kommer norr ifrån när vi kör in i Karlsborg. Karlsborg visar sej vara en stad med massor av vatten. På vissa platser har vi vatten på båda sidor av vägen vi kör genom staden. Vi kör verkligen igenom hela staden för att komma till fästningen. 

Vi följer skyltar men har ändå lite svårt att förstå var vi ska parkera. Vi hittar i alla fall en parkeringsplats som verkar tillhöra fästningen. Fästningen finns på en ganska stor yta så förmodligen finns det fler parkeringsplatser. Vid parkeringen där vi stannar har vi en stor mur framför oss.

Karlsborgs fästning började byggas i början av 1800-talet. Syftet med fästningen var att den skulle fungera som en reservhuvudstad. För att komma in på området går vi igenom en lång gångtunnel, lite häftig tunnel. 

Janne på muren av gräs

Muren av gräs

Jag vet inte vad jag hade förväntat mej men här innanför finns ett flertal byggnader. Förmodligen har byggnaderna en intressant historia eftersom de var tänkta för både kungafamiljen och regeringen, men vi har ingen guide och vi är inte pålästa. 

Hela området är förmodligen omringat av en mur. På den sidan där vi kommer in på området är muren en stor gräskulle där man kan gå upp och promenera. Det gör vi så klart och det är lite coolt. Det är som en liten äng där uppe på toppen. 

Området innan för fästningen
Torg och café

När vi  kommer ner igen hittar vi något museum men väljer bort det för vi vill vara utomhus. Vi fortsätter vår promenad på området. Det finns något café men även det väljer vi bort. Vi har aldrig varit så mycket för att fika och vi har nyss ätit lunch. Området är väldigt stort och kanske har vi missat massor. 

Bara lite fint på området
Ska gå igenom muren

Efter en timmes promenad lämnar vi området. Åter igen går vi genom den långa gångtunneln. Nu kan vi sätta check på Karlsborgs fästning. Nu har vi i alla fall varit där och vet hur det ser ut. Erkänner att vi borde ha varit mer pålästa om alla byggnader. 

På andra sidan gången finns parkeringen och där står bilen. Vi kör vidare mot Hjo.

Här fortsätter resan