Gudhems kyrka och klosterruin

Gudhems kyrka och lite ruiner
Vi befinner oss på bilsemester i Sverige. I morse vaknade vi på hotell Bellevue i staden Hjo. Sen har vi kört till Varnhems klosterkyrka där Arn Magnusson sägs ha levat. Arn och Cecilia hade en kärleksrelation som på den tiden var olaglig. Jan Guillou har skrivit böckerna om Arn ifall man vill läsa mer. 

Vi ska sluta dagen i Mariestad men nu när vi sett Varnhems klosterkyrka blir det intressant att även se Gudhems kyrka och klosterruin. Anledningen till att besöka Gudhem är för att där sägs Cecilia ha levat. 

Det tar oss cirka en halvtimme att köra till Gudhem. Nu befinner vi oss i Falköping (staden där det finns mer kor än människor). Kyrkan ligger utanför staden och är helt klart en sevärd plats.

Platsen har varit ett nunnekloster från 1100-talet fram till 1500-talet. En av de nunnor som levt här är Cecilia. Arn och Cecilia levde båda på 1100-talet. Klostret brann ner på 1500-talet och idag är det bara ruinerna kvar. 

Klosterruiner i Gudhem

Klosterruiner i Gudhem

Klosterruiner i Gudhem
Klosterruiner och Gudhems kyrka

Trots att det bara är ruiner så är det, en sommardag som idag, en rätt fin plats. Ruinerna finns alldeles intill kyrkan. Vi går runt lite på området av ruiner en stund och avslutar med att titta inne i kyrkan.  

Även kyrkan byggdes på 1100-talet och brann ner på 1500-talet. Klostret byggdes aldrig upp igen men det gjorde man med kyrkan. Länk till Svenska kyrkan - sidan om Gudhem. Det är ingen stor sevärdhet egentligen och det går ganska fort att se sej omkring. Det är ändå värt den lilla omväg vi gör. Min kunskap och Arn och Cecilia har definitivt växt. 

Gudhems kyrka

Gudhems kyrka

Infoskylt på platsen

Det sista vi ser av klosterruinen

Vi ska som sagt avsluta dagen i Mariestad, men för komma dit är en av vägarna att passera Skara. Eftersom vi nu ändå är inne på kyrkor så väljer vi att åka vidare via Skara och besöka domkyrkan i staden. 

Här fortsätter resan