En tur med bilen ut på Ljusterö

Janne på bilfärjan till Ljusterö
Tanken var att vi skulle besöka Siaröfortet, men det var inte fullt så enkelt som vi trott så planen ändrades. Vi bestämde oss för att ändå åka åt samma håll och ta bilfärjan över till Ljusterö istället. Vi körde till Östanå. En plats som tillhör Österskärs kommun, som ligger i Roslagen.

Här i Östanå finns bilfärjor som är gratis och de åker hela tiden mellan Ljusterö och fastlandet. 

Det var lite kö när vi kom fram till färjelägret men inte längre än att vi kunde vänta. Jag passade på att titta till restaurangen som ligger alldeles vid färjelägret. Det var typ en grill, pizzeria men det såg ändå jättefint ut att sitta där och äta. 

När vi kommer i land på Ljusterö styr vi mot Ljusterö Torg. Syftet är att bara titta hur det ser ut eftersom vi aldrig har varit där. Här finns några små restauranger, café, ett bageri (Ingarö Bageri) och Ljusterö Konsthall. 

Vi går in i Ljusterö Konsthall på vinst och förlust. Jag har en förutfattad mening om att jag kommer snart att gå ut igen för att jag är ointresserad, men så fel jag hade. Just den här helgen ställdes det ut fantastiska  undervattensfoton tagna på Maldiverna och Filippinerna (typ). En av tavlorna hade jag köpt direkt om jag hade haft 12 000 kronor över att lägga på konst. Det blev i vilket fall som helst ett jättelyckat besök på Ljusterö Konsthall. 

Janne går sen in på Ingmarsö Bageri och köper frukostbröd tills i morgon. Limpan, råg och surdeg, kostade 115 kronor. Utan tvekan det dyraste frukostbröd vi någonsin har köpt. Brödet var gott och säkert lite nyttigt också.

Fina undervattensfoton

Janne i kö för att köpa bröd

När vi körde av båten in på Ljusterö såg vi kanske snart reklam om Linanäs Gästhamn. Vi googlade och det visade sej att det skulle bara ta 12 minuter att köra dit från Ljusterö Torg, så vi kör mot Linanäs Gästhamn. 

Vi stannar till här. Det finns några glasskiosker och två, kanske tre restauranger. Det finns SL-buss som går hela vägen fram så man kan ta sej hit utan att ha vare sej bil eller båt. Vi köper varsin glass och sätter oss på bänkar ute på bryggan. Här sitter vi en stund i solen och bara tittar på båtar och andra aktiviteter ute på havet. Vi har det jättemysigt!

Linanäs Gästhamn
Linanäs Gästhamn

Vi vänder tillbaka mot Ljusterö Torg igen och kör vidare förbi Ljusterö kyrka (stannar på tillbakavägen) och ut mot Östra Lagnö. Här ska det finnas ett naturreservat och en badplats. Vi har badkläder med oss ifall vi hittar en plats där vi kan bada.

På väg ut mot Lagnö är det mest intressanta att vi plötsligt inser var alla typ Stockholmare som säger att de har sommarhus på Ljusterö håller till. Vägen ut kantas av hur många sommarhus som helst. Vi kommer till sist fram till naturreservatet och parkerar bilen där. Det finns flera andra bilar men någon badplats ser vi inte så lämnar badkläderna i bilen och går in i naturreservatet. 

Vi tycker att vi går ganska långt, genom grindar och genom skog. Till slut kommer vi fram till klippor där ett tiotal personer ligger och solar, några badar men det är rätt svårt att komma ner i vattnet.

Jag vid Lagnö Naturreservat

Havet utanför Lagnö Naturreservat


Jag går runt lite och fotograferar. Sätter mej sedan på en sten med fötterna i vattnet. Jag sitter med mobilen framför mej för att kolla kartor så jag vet vilka öar jag ser framför mej. 

En man kommer fram till mej och säger lugnt att det är en orm på väg mot mej. PANIK! Jag ser ormen, den är svart och troligen en snok. Den kommer aldrig särskilt nära utan simmar strax bort från mej igen. Jag tackar mannen som sagt till mej om ormen. Trots att jag får panik av ormar är det ändå rätt intressant att se dem, för det händer ju inte så ofta.

Strax därefter lämnar vi klipporna för att vi ska åka hemåt igen. Innan vi kommer hem ska vi ha tittat till två stycken kyrkor.

Här fortsätter utflykten