Sankt Olofs kyrkoruin och Mariakyrkan i Sigtuna

Sankt Olof kyrkoruin

Vi befinner oss i Sigtuna och vi kom hit igår. Vi hann ta en snabb promenad och äta middag innan vi gick tillbaka till hotellet där vi bor, 32 rum och kök. 

Frukost äter vi utomhus i den stora trädgården som tillhör hotellet. Vi sitter så vi ser vattnet, Mälaren. Vi gillar hotellet, det är mysigt på något sätt. 

Efter frukosten tar vi oss till St. Olofs kyrkoruin, en av de kyrkoruiner vi ska titta på idag. Kyrkan kan vara en av Sveriges äldsta stenkyrkor och byggdes i så fall i slutet av 1000-talet. 

Vi tittade till ruinen utan att veta särskilt mycket, men inser ändå att det är rätt mäktigt med så gamla ruiner. Om du vill veta mer: https://www.svenskakyrkan.se/sigtuna/st-olofs-ruin

På området eller kyrkogården där St. Olofs kyrkoruiner ligger finns även Mariakyrkan. Mariakyrkan är den äldsta byggnaden i Sigtuna som används än idag. Mariakyrkan byggdes på 1200-talet. Om du vill veta mer: https://www.svenskakyrkan.se/sigtuna/mariakyrkan 

När vi har tittat till kyrkoruinen och Mariakyrkan tar vi oss tillbaka till Sigtuna centrum. Vi har inte tittat på centrum ordentligt ännu. Igår när vi gick genom staden var allt stängt. Nu är klockan strax 12 så vi kan se vad som händer i staden när det är öppet.

Sankt Olof kyrkoruin
Janne vid Sankt Olof kyrkoruin


Mariakyrkan
Mariakyrkan interiör