Promenad genom Uppsala

Pelle Svanslös kvarter
Efter att ha börjat vår tur till Uppsala i Gamla Uppsala kör vi vidare in till de centrala delarna. Vi parkerar bilen så att det blir en bra promenad som kan både börja och sluta vid bilen.

Inte långt från bilen ligger V-Dala Nation där jag hängde en hel del på 1980-talet. Berättade glatt för Oscar att här stod jag i kö i stort sätt varenda lördag för att gå på Twist & Shout, så kul. Vill väl försöka vara cool genom att berätta det. 

Vi promenerar sen upp för de backiga kullerstensgatorna där Pelle Svanslös har sprungit. Jag visar lite snabbt var jag har bott på Rackarberget och sen går vi in på kyrkogården strax bredvid. Syftet med att besöka kyrkogården är för att jag vill visa Dag Hammarskjölds grav. Visa Janne för att jag tror han är intresserad och visa Oscar för att lära honom vem Dag Hammarskjöld är. Bonus på kyrkogården är att vi även ser Hans Roslings grav, han som skrivit världens bästa bok "Factfulness".

När vi lämnar kyrkogården kommer vi ut vid Pelle Svanslös lekpark. Idag har vi inget barn med oss men ändå en kul lekpark att stanna till vid. 

Strax bredvid Pelle Svanslös lekpark finns Carolina Rediviva, universitetsbiblioteket. På Carolina Rediviva finns den välkända Silverbibeln men utställningen där den finns var stängd, troligen på grund av Corona. Det gick dock att komma in i byggnaden så vi gick in och tittade lite och passade på att låna toaletterna vi hittade. Visade Oscar några avhandlingar som stod i en bokhylla, avskräckande eller inspirerande för en 18-åring. Han tyckte i alla fall det var intressant. 

Framför Carolina Rediviva finns Carolinabacken som är välkänd för alla som pluggat i staden. Vi väljer att gå uppför backen till Uppsala slott innan vi går nedför Carolinabacken.     

Pelle Svanslös lekpark

Dag Hammarskjölds grav

Carolina Rediviva
Carolinabacken

Uppe vid slottet tittar vi på utsikten över Botaniska trädgården och går sen fram till Gunillaklockan. Slottet uppfördes av Gustav Vasa på 1500-talet. Kanske hade det varit intressant men vi går aldrig in i slottet. Vi går istället runt hela slottet för att sen komma tillbaka där vi startat. 

Vi kommer fram till Carolinabacken igen och nu går vi nedför backen och raka vägen till centrum. Vi har blivit hungriga så vi väljer att gå hela vägen fram till Stora torget. Nu är vi mitt i centrum och tror att vi ska hitta en restaurang, det blir kebab till lunch.  

Uppsala Slott
Gunillaklockan


Efter lunchen tar vi stadens kanske viktigaste sevärdhet, domkyrkan. 

Här fortsätter resan