Gamla Uppsala högar och kyrkan

Uppsala högar
Vi gör alltid en resa i Sverige varje år, men i år när Corona härjar i världen kommer det att bli fler resor i Sverige. Hela semestern kommer att tillbringas i Sverige i sommar. Idag har vi bestämt oss för att resa till Uppsala. Själv har jag pluggat i Uppsala på 1980-talet men mycket har nog ändrats sedan dess.

Oscar har varit i Uppsala men aldrig som turist och även Janne har med all sannolikhet varit där någon gång. Idag ska vi vara turister i Uppsala. 

Vi kör bilen till Uppsala och vi börjar i Gamla Uppsala högar. 

Uppsala högar sägs vara tre stycken kungagravar men jag tror att jag läst att man inte är helt säker på det. Runt högarna finns i vilket falls om helst massor av gravar, flera tusen. Vi promenerar runt på området. Idag får man inte klättra upp på högarna vilket man har fått göra tidigare. Området är avspärrat. Området är i vilket fall som helst ett rätt trevligt område att bara promenera runt. Vi gick inte på långa vägar runt på hela området utan bara en liten del som ligger allra närmast Uppsala Gamla kyrka. 

Efter att vi promenerat runt bland högarna går vi så klart in i Uppsala Gamla kyrka också. Kyrkan är från 1000-talet så visst är den väl imponerande på många sätt även om jag inte förstår det. Jag är ju inte särskilt intresserade av historia så det krävs lite mer än att bara vara en gammal kyrka. Kul ändå att ha besökt kyrkan och lite fin är den.


Uppsala högar

Gamla Uppsala kyrka


Uppsala Gamla kyrka
Klocktorn vid Uppsala Gamla kyrka

                                                     
I närheten av högarna och en liten bit från kyrkan finns idag också ett museum som handlar om platsen. Vi gick aldrig in i museet men troligen är det sevärd om man är intresserad av historia.

Istället för att besöka museum väljer vi att sätta oss på fiket alldeles intill. Vi börjar med att sitta utomhus, av Coronaskäl, men när småregnet kommer går vi ändå in och sitter vid ett ensamt bord. Vi fikar säkert en timme. 

Det var intressant att se Gamla Uppsala och är man i Uppsala som turist och har möjlighet att besöka gamla Uppsala så ska man nog göra det. När vi fikat klart sätter vi oss i bilen igen för att åka in till de centrala delarna av Uppsala.  

Här fortsätter resan