16 000 steg runt Djurgårdskanalen

Här startar promenaden

Idag har vi bestämt oss för att ta en promenad längs eller runt halva Djurgårdskanalen. Det är en sträcka, på cirka en timme, som varken Janne eller jag gått tidigare. Jo visst har vi varit på Djurgården oräkneliga gånger men just det här varvet har vi aldrig gjort tidigare.
Vi hoppar på en buss vid Nybroviken. Vi ska inte så långt så vi antar att alla bussar går förbi Djurgårdsbron. Vid Djurgårdsbron hoppar vi av bussen och härifrån börjar vi gå längs vattnet.

Vi kommer väldigt snart till Nobelparken. En betydligt intressantare park än man kan ana. Här finns flera olika träd och platsen har varit en plats där man studerat träd. Är man intresserad av träd kan man nog upptäcka en del. Nu är jag bara lite intresserad av träd och totalt ovetande. Här i parken finns även några skulpturer att titta på.

När man lämnar parken ligger ett flertal ambassader fint på Strandvägen, längs vattnet.

En stund senare går vi förbi Villa Källhagen. Visst, att det är en restaurang visste jag. Vad jag inte visste är att det även är ett hotell. Vad som också förvånade är att här finns massor av människor som solar vid vattnet denna soliga sommardag.

Strax därefter kommer vi fram till Sjöhistoriska museet och den stora gräsmattan där man varit på konserter några gånger. Så här långt har vi gått vid tidigare tillfällen men efter Sjöhistoriska blir det för oss nya områden. Folke Bernadottes bro har vi aldrig hört talas om men den finns och vid sidan om bron finns något slags minnesmärke för honom.

Vi passerar bron, sätter oss en stund i skuggan och studerar Google Maps. Vi bestämmer oss för att gå över kanalen vid nästa bro (trots att det är varmt).

Nu börjar det finnas lätt märkliga och lite speciella skulpturer längs gångbanan där vi går. Det går inte att sa vad skulpturerna föreställer så jag väljer att kalla dem lite speciella. Visst stod det väl vad konstnären heter men det är inget jag väljer att lägga på minnet. 


Folke Bernadotte  monument
Djurgårdskanalen vid Djurgårdsbrunn
                              
Vid nästa bro ligger Djurgårdsbrunns värdshus. Där har vi också varit någon gång för många år sedan. Här väljer vi att gå över bron och något gammalt minne dyker upp att jag sprungit något motionslopp här i området. Jag tror mej minnas att jag sprang i mål här i närheten. Minns att jag fick medalj.

De lite speciella skulpturerna fortsätter även på den här sidan av kanalen.

Vi går vi i princip längs en skogsväg med kanalen på höger sida. Det är många ute och går men här är det mest skog och grönska. Passerar efter en stund Folke Bernadotte bro igen. Vill man så kan man gå till Rosendals slott men det väljer vi bort. Vi har sett slottet tidigare.


Skulpturer längs Djurgårdskanalen
Skulpturer längs Djurgårdskanalen
      
Skulpturer längs Djurgårdskanalen
Skulpturer längs Djurgårdskanalen
             
Det är varmt nu och vi börjar bli hungriga. Vill bara hitta ett trevligt ställe och sätta oss. Just här i vad jag kallar skogen finns inget vi vill hitta så vi fortsätter bara att gå.

Skogen tar slut och vi kommer fram och går längs Rosenlundsgatan en stund. Vi passerar en liten park där Jenny Lind står staty. Till slut kommer vi fram till vad vi längtar efter mest av allt, Villa Godthem. Vi är enorm törstiga nu efter en varm och solig promenad på nästan en timme.

Vi slår oss ner på Villa Godthem tar dagens första öl och så äter vi lunch, typ räkmacka. Så här när Corona härjar i landet är det en utmärkt restaurang med en jättestor uteplats.


Fin blomrabatt i gula nyanser
Kvällen avslutas på pub i Vasastan
       
Innan vi fortsätter fram till Djurgårdsbron för att ta oss hemåt går vi förbi en gräsmatta som gjord för picknick. Här finns också jättefina blomrabatter. Rabatterna har olika färgnyanser och jag fotograferar den gula rabatten. Nu lämnar vi Djurgården och tar oss tillbaks in mot centrala staden.

Kvällen avslutar vi på puben Churchill Arms i Vasastan. Innan vi är hemma har vi gått nästan 16 000 steg. Det har varit en varm och jättetrevlig dag. Vi har sett en del nya saker trots att vi varit nästan på hemmaplan hela dagen.