Rönninge by en 4H gård i Täby

Vi pratar först med fjordingen en stund
Idag har vi gjort en utflykt till Rönninge by. Rönninge by är en 4H gård i Täby. Här var vi ofta med Oscar när han var liten, både för att titta på djur och för att fira midsommar. Idag åker Janne och jag dit själva bara för att inte åka så långt och för komma ut en stund. Vi bestämmer oss för att titta lite på djuren och ta en fika ifall det är öppet.

Vi är mitt i Coronatider och inte mycket roligt finns planerat så det gäller att ta för sej vad som bjuds på hemmaplan. Nej, i Täby är vi inte turister, här är vi hemma på riktigt.

Vi parkerar bilen vid Skavlötens friluftsgård och badplats. Härifrån kan man enkelt gå till Rönninge by, en kortare promenad på kanske femton minuter så vi är strax framme vid gården. Det visar sej vara många flera än vi som kommit på idén att ta sej till Rönninge by just idag. Solen skiner och det är ganska varmt för årstiden så det är ingen konstig idé.

Vi börjar gå runt på gården och det första man kommer till är ängen där vi firat midsommar massor av gånger, sen går vi för att titta på djuren. Vi småpratar först med en fjording som står bunden i en hage på gården medans andra hästar är ute som ridhästar för barnen. Alldeles bredvid hästarna finns en liten hage med små getter. I den hagen får man gå in och klappa getterna. Vi gör inte det den här gången. Vi nöjer oss med att bara titta.

Vi går vidare in i hönshuset. Här finns ett flertal kacklande hönor men de flesta är nog i uteburen och dit ska vi komma senare. Vi lämnar hönshuset och går mot grisarna. De är utomhus på baksidan av ladan från hästar och getter sett. 

Inne i ladan fanns detta får
En söt liten get

Samma get som ovan
Grisen i hans hage





Efter att ha tittat på grisar går vi ner mot vattnet, Rönningesjön. Det är en liten sjö här i Täby. Tror det är cirka 6 km runt hela sjön. Jag, Susanne, tar några foton bara för att det är fint vid sjön. Sen går vi mot fiket, som helt klart är öppet, många sitter redan utanför i trädgården och fikar. Svart kaffe till Janne och kaffe med mjölk till mej. Vi väljer ett bord utomhus där vi kan sitta och titta på sjön och människorna som går omkring runt i byn. Vi sitter bra här.

Vi avslutar besöket med att titta till hönsgården som är utomhus. Förvånande nog så finns här mer än en tupp, så trodde vi inte det kunde vara men så är det, i alla fall idag. Vi går våra 15 minuters promenad tillbaka till bilen. För att gå mellan Rönninge by och bilparkeringen går man på grusvägar mellan ängar och skogar. Vid midsommar brukar vägen kantas av diverse sommarblommor. Vid Skavlötens, parkeringsplatsen finns även badplats för den som vill bada. Området har även joggingspår (som vi dock aldrig har provat).

Rönningesjön
Rönningesjön






Rönningesjön
Janne har hämtat kaffe

Rönninge by är en fin 4H-gård dit man mer än gärna tar med sej barn på en utflykt. Har man inga barn så går det lika bra att bara promenera dit om man tycker det är trevligt att vara i naturen och framme kan man i bästa fall unna sej en fika i en lite trädgård med utsikt över sjön. Faktiskt en fin plats som vi kan rekommendera, om ni besöker Täby.