Norr Mälarstrand och Smedsuddsbadet

Norr Mälarstrand och Västerbron
Det är Coronatider och Oscar har tagit körkort för någon månad sedan. Så klart får han låna familjens bil lite då och då. Just den här helgen är Janne och jag alltså billösa. Janne behöver nytt körkort så vi bestämmer oss för att ta oss in till Stockholm.

Efter besöket på Trafikverket (bakom Centralstationen) ska vi promenera längs Norr Mälarstrand, en promenad som vi inte gjort på många år. Vi ska gå hela vägen fram till Smedsuddsbadet, vilket är en promenad på cirka 30 minuter, men det kommer att bli mer det vet vi redan nu.

Besöket på Trafikverket går fort. Direkt efter går vi mot Stadshuset. Här har vi varit ganska nyligen så även om det är väldigt fint här så stannar vi inte utan går bara igenom parken och ut på Norr Mälarstrand.

Vi har så klart varit på Norr Mälarstrand tidigare men det var nog ett tag sedan. Längs kajen ligger ganska stora båtar och kanske bor någon på vissa av båtarna. Det ser i vilket fall som helst ut att kunna vara bostäder.

Det är vackert och soligt ut, årets varmaste dag. Det är runt 17 grader och många människor befinner sej längs Norr Mälarstrand. Vissa solar, andra joggar, vissa är på promenad med hunden och många är bara ute och går i det fina vädret, precis som vi.

Det är vackert på många platser i Stockholm och även här längs Mälaren. Vi konstaterar att de som bor här längs Norr Mälarstrand, de bor rätt bra. De har väldigt fin utsikt från sin lägenheter.

När båtarna tar slut övertas kajen av ett antal restauranger. Orangeriet ser riktig trevlig ut där de närmaste borden sitter med utsikt över sjön. Restaurang Pontonen ligger strax bredvid, här är det stängt men vi kommer fram till att senast vi var på Norr Mälarstrand så var vi just på Pontonen. Det måste ha varit några år sedan.

Norr Mälarstrand och Västerbron
Västerbron





Vi närma oss Rålambshovsparken, men innan dess finns Restaurang Mälarpaviljonen. Här sitter massor av folk (de har troligen distans trots det) med mat och dryck alldeles vid vattnet. Vi tar ett snabbt beslut att vi ska inte stanna här utan gå vidare.

Framme vid Rålambshovsparken svänger vi av till vänster, följer vattnet, går under Västerbro och kommer fram till Smedsuddsbadet. Här finns en stor gräsmatta där massor av människor ligger och solar just idag och här finns en sandstrand ifall lusten att bada skulle komma över en. Just idag är det ingen som badar, inte som vi ser i alla fall.

Själv trodde jag att jag varit vid Smedsuddsbadet som ung men jag kände inte igen någonting så jag är tveksam till det. Janne har aldrig varit här. Jannes relation till Smedsuddsbadet är snarare att Magnus Uggla sjunger om Smedsudden på någon av sina låtar.

Smedsuddsbadet
Smedsuddsbadet, Kungsholmen i Stockholm





Vi vänder och går tillbaka mot Rålambshovsparken. Det är hur många människor som helst i parken denna soliga dag i maj. Vi går under Mariebergsbron och tittar till kidsen som skatar på skatebanorna som byggts upp under bron. Vi fortsätter vidare genom parken och den är väldigt stor. När man passerat Mariebergsbron är inte längre lika mycket människor men helt klart en lugn och fin park om man bara vill komma bort en bit från storstad och bilar.

Vi går mot Thorildsplans tunnelbana. Nu ska vi åka vidare till Kristineberg och besöka Solstugan. 

Här fortsätter dagen