Äntligen Skogskyrkogården

Almhöjden
Oräkneliga gånger har jag rest utomlands och sökt upp UNESCO:s världsarv. Det är därför mycket märkligt eller slött att vi aldrig har sökt upp vårt allra närmaste världsarv, Skogskyrkogården i Stockholm. 

Idag tog vi äntligen tunnelbanan söderut och klev av vid Skogskyrkogården. Jag har alltid trott att Skogskyrkogården är den kyrkogård man ser från tunnelbanan och jag har aldrig förstått varför den ska vara så intressant.

När vi kliver av tunnelbanan var det väl skyltat men ingången till Skogskyrkogården ligger några hundra meter ifrån tunnelbanestationen. Nu förstod jag äntligen att det är inte alls är den kyrkogård som man ser från tunnelbanan.

När vi kom in på området började vi med att studera en karta för att förstå var vi skulle gå. Jag är inte rätt person att berätta om platsen och byggnader så här kommer länken till deras egen websida - https://skogskyrkogarden.stockholm.se/om_platsen/ . Vi började med gå upp på Almhöjden och titta ut över området. Det är väldigt bra skyltat så det var inte svårt att hitta. Vi gick vidare längs Sju Brunnars stig och kom fram till Uppståndelsekapellet.

Sju brunnars stig hade jag läst på om innan vi åkte dit så vi visste att det finns en tanke med "stigen". Det börjar ljust och sedan blir det mörkare och mörkare. Man har planterat olika sorteras träd längs vägen för att få den känslan. Tanken är att man ska försättas i ett mörkare tillstånd när man går mot Uppenbarelsekapellet. När man sedan går åt andra hållet blir vägen ljusare och ljusare så när man lämnar stigen känner man sej "gladare" igen.

Sju brunnars stig
Gravar längs Sju brunnars stig

Alla gravar har samma storlek
Greta Garbos grav

Sju brunnars stig är är i vilket fall som helst en fin väg och på båda sidor om vägen finns fullt av gravar. Gällande gravarna så tror jag mej ha läst att alla gravar är av samma storlek för att ingen ska utmärkas sej på  något sätt. Det fanns undantag men de var inte många. Ett av undantagen var Greta Garbos grav som också finns på Skogskyrkogården.

Förmodligen finns det även gravar för andra kändisar men det är inget vi känner till och vi letade inte heller. Skogskyrkogården är verkligen stor och det är omöjlighet att gå omkring och läsa namnen på alla gravar.

Granitkorset
Skogskrematoriet





När vi gått ett varv på kyrkogården kommer vi tillbaka nästan där vi började. Vi såg Granitkorset och Skogskrematoriet redan från Almhöjden där vi började. Nu är vi bara lite närmare krematoriet och korset så vi tar några foton innan vi går vidare mot utgången.

Nu har vi några hundra meter tillbaka till tunnelbanestationen Skogskyrkogården. Det har varit en trevlig och ganska fin promenad trots det sorgliga temat gravar. Det var bra att vi äntligen tog oss tid att besöka vår närmaste världsarv. Det är mycket märkligt att vi inte varit där tidigare.