St Michaels, kloster med guldkupoler

                  St Michaels kloster
          - klostret med guldkupolerna
Vi befinner oss i Kiev i Ukraina under några dagar. Igår tittade vi på ett av de två världsarven som finns här i Kiev. Idag ska vi gå runt i staden och bland annat titta på det andra världsarvet.


Vi börjar med frukost på ett modernare café på Självständighetstorget. Killen som tog upp våra beställningar pratade engelska så vi lyckades alla beställa riktigt bra frukost så vi är nöjda och kan gå vidare.

Vi ska fortsätta en av gatorna som utgår från Självständighetstorget för att komma till St Michaels kloster eller klostret med guldkupolerna som det också kallas.

Gatan vi går är en svag uppförsbacke och vi ser slutet på gatan. När gatan tar slut befinner vi oss på ett stort torg och där i ena änden av torget ligger klostret, stort och mäktigt.

Vi går genom en port för att komma in till byggnaden och runt byggnaden ett varv. Anledningen till att vi ska titta på just det här klostret är för att det är en otroligt vacker byggnad. Klostret är blått och har guldkupoler. Det är verkligen jättevackert (tycker i alla fall jag som gillar allt i den blå färgen).

Frukost på ett café
Min frukost

När vi lämnar klostret går vi vidare till St Andreas kyrkan. Här är det inte kyrkan som är intressant utan en souvenirmarknad som finns alldeles bredvid kyrkan. Tror marknaden kallas St Andreas sluttning. Gatan här i sluttningen är av kullersten. Här säljs diverse souvenirer till turisterna. Bland annat finns fotbollströjor och jag kan väl ana att Ukrainas stora fotbollsstjärna heter Shevchenko.


Framför St Michaels kloster
St Michaels kloster
- klostret med guldkupolerna


Vi har sedan några resor tillbaka börjat köpa souvenirer vi kan hänga i julgranen, så det köpte vi även här. Fem små klockor med julmotiv från Ukraina. Trots det turistiga är det ett ganska trevligt område. Här är första gången vi hör svenska.

Ungefär halvvägs nedför sluttningen är vi framme vid kyrkan. Kyrkan är stängd för renovering men vi betalar en liten summa pengar och går upp till kyrkan för att titta på utsikten vi vet att man har där uppifrån. Kiev är en stor stad till ytan och det ser man uppifrån kyrkan. I de områden vi har hört oss och kommer att röra oss finns inga höga hus. I horisonten finns massor av höga bostadshus.

St Andreas kyrka
Ukrainas stora spelare?

Efter att ha tittat på utsikten och kommit ner från kyrkan är vi tillbaka på gatan där marknaden för souvenirer finns. Vi gör en liten avstickare in på en gågata där det pågår en konstutställning. Massor av tavlor var det och det gick att köpa, tror det kan ha varit något tillfälligt som var just då. När vi är nöjda med att titta på tavlor fortsätter vi gatan nedför sluttningen och tittar på de souvenirer som säljs.

Här i sluttningen ligger även restaurang Kanapa, som ofta nämns när det är tal om bra restauranger. Det är för tidigt för lunch ännu så vi konstaterar bara att den finns här.

Souvenirer i Andreas sluttning
Andreas sluttning

Marknaden tar slut och vårt nästa mål är Sofiakatedralen, det andra världsarvet som finns här i Kiev. Närmaste vägen är att gå upp för backen igen men det känner vi inte för.  Vi ger oss istället ut på ett litet skrattretande äventyr. Vi vet ungefär vart i världen vi ska så vi försöker gå åt det hållet utan att gå backen tillbaka.

Vi svänger ner bland fina villor och kullerstensgator och vägen vi går leder oss rakt in i ett högt berg. Det finns en trappa i berget som vi kan gå uppför eller så vänder vi tillbaka. Vi väljer trappan för vi tror att vi kan komma närmare målet då. Det var lätt över hundra trappsteg att gå.

Utsikt över Kiev från
St Andreas kyrka
Utsikt över Kiev från St Andreas kyrka



Väl uppe tar vi fram Googlekartan för att förstå hur vi ska gå. Vi följer kartans förslag och strax är vi tillbaka vid St Andreas kyrkan och marknaden. Vi har bara gått runt och kommit tillbaka till samma plats igen. Och frågan är om inte den här vägen var jobbigare än om vi valt att gå upp backen tillbaka, den backen vi valde bort. Vi fick några extra steg och fick se ett fint villakvarter med bland annat några ambassader, så det fick väl vara värt besväret.

Nu hittar vi i alla fall till Sofiakatedralen, men innan vi kommer fram dit kommer vi att äta lunch på en på restaurang vi vill rekommendera.