Sophiakyrkan i Kiev är helt klart sevärd

Kyrkan har tretton kupoler
Efter den lyckade lunchen på Spotykash går vi vidare till Sophiakatedralen. Vi befinner oss i Kiev och just idag går vi runt i staden och vi ser många kloster, kyrkor och liknande. Anledningen till att besöka Sophiakyrkan är för att den är ett av UNESCO:s världsarv. Det finns två världsarv i Kiev.

När vi lämnat restaurang Spotycash är vi väldigt nära Sophiakatedralen. Vi kommer ganska snart fram till ett torg och där finns kyrkan.

När vi står på torget och vänder blicken bakåt så ser vi lustigt nog det blå klostret med guldkupolerna lite längre bort på gatan. Vi fascineras över hur vi har gått runt i staden och nästan kommit tillbaka till samma plats som där vi började i morse. Nu är det Sophiakatedralen vi ska titta på.

Ingången till kyrkan
Kyrkan från övervåningen

Kan erkänna att det där med kyrkor är nog inte vår grej egentligen utan vi tittar mest på kyrkorna för att man som turist "ska" göra det. Sophiakyrkan är i vilket fall som helst en rätt fin och lite annorlunda kyrka.

Detaljer från kyrkan
Delar av alla valven

Kyrkan är ursprungligen från 1000-talet och invändigt finns mycket detaljer som härstammar från 1000-talet. Kyrkan består av en massa valv och i valven finns fina målningar och något annat som är fint och fascinerande är altarskåpet (om det nu heter så). Det är vackert i guld och liknar inget annat jag sett gällande kyrkor. Det är annorlunda. Kyrkan är absolut sevärd.

Otroligt mycket guld
Otroligt mycket guld


När vi lämnar kyrkan har det blivit eftermiddag men innan vi låter ungdomarna få egen till går vi vidare mot Golden Gate. 

Här fortsätter resan