Första kvällen i Kiev går vi till Självständighetstorget

Vi flyger med Ukriane International Airlines
Klockan 14:05 ska vårt plan med Ukraina International Airlines lyfta från Arlanda. Klockan 13:35 vet vi fortfarande inte om vi får följa med i planet. Jag har fått ett mejl från flygbolaget om att vi ska check-in Online men det mejlet har jag inte brytt mej om.

Min tanke är att om jag checkar in så kommer jag att tvingas välja sittplatser och då ska de ha mer betalt. Det är just det jag vill undvika. Jag väljer alltså att inte checka in online.

Väl på Arlanda inser jag att jag borde ha checkat in online och inte vara så nonchalant att jag bara struntar i det. Vi får betala 166 kronor per person för att få bli incheckade. Väl incheckade får vi ändå bara en standby biljett. Vi får åka med i mån av plats och planet är överbokat med 15 personer. Vi blir uppmanade att gå till Gaten omgående för att där se till att vi kommer med. Det blir en jobbig väntan men till slut får vi i alla fall åka med.

Syftet med att resa till Kiev är inget annat än att vi aldrig har varit i Ukraina. På den här resan har vi Hannah med oss och inte heller hon har varit i Ukraina. Både Oscar och Hannah är yngre än 18 år därför kommer vi inte att besöka Chernobyl, men det gör ingenting. Det kommer att bli en jättebra resa ändå. Det finns en hel del att göra bara i Kiev.

Vi landar i Kiev klockan 17:25 och blir upphämtade av en chaufför som de vi hyr lägenheten av har fixat. Vi blir körda till ett kontor för att hämta nyckeln och därefter till lägenheten där vi ska bo. Resan från flygplasten Boryspil tar cirka 40 minuter.

En vy på shoppinggatan,
jättenära vår lägenhet
Rådhuset på shoppinggatan
alldeles utanför vår lägenhet

Bilen stannar på en mörk bakgata och vid synen av porten till lägenheten blir vi lite smått skeptiska. Porten är en brunmålad plåtdörr, utan fönster. Porten ser ut att leda till någon slags lager eller källare. Jag får i alla fall en känsla av att jag håller på att bli lurad. Vi går i alla fall in genom porten och bakom den finns ytterligare en plåtdörr som vi behöver kod för att komma förbi. Innanför de två portarna är även trapphuset och hissen gammalt och risigt.

Vi ska upp två våningar. Jag väljer trapporna för hissen den lilla skruttiga hissen skulle skapa panik i mitt huvud. Uppe i lägenheten känns det redan bättre. Det är ingen jättefint lägenhet men det är heller inget fel på den. Lägenheten är nyrenoverad men i mörka färger som jag inte själv skulle ha valt. Lägenheten har två sovrum och ett litet gemensamt kök. Dusch och toalett så klart.

Självständighetstorget
Självständighetstorget



Utanför vårt fönster finns stadens centrala gågata, Khreschatyk Street (stavningen varierar beroende på språk). Vi kan inte bo mycket mer centralt än så här. Det kan nog bli bra det här ändå, trots allt. Vi gör oss lätt hemmastadda i lägenheten och går sen ut på stan.

Planen för kvällen är att promenera till Självständighetstorget som ligger cirka 500 meter bort. Självständighetstorget är troligen det mest central man kan hitta i staden.

När vi kommer ut på gatan ser vi nästan till torget och det är betydligt närmare än jag trott. Gatan vi går är fylld av människor, mest ungdomar och just i kväll ljuder även hög musik. Vi passerar diverse affärer och någon enstaka restaurang, bland annat McDonalds´. Just nu är gatan avstängd för bilar för det är söndag.

Middag på Cooper Pub
Cooper Pub



Vi är väldigt snart framme vi Självständighetstorget. Här letar vi efter skylten I love Kiyv men vi kommer fram till att den nog bara fanns under Eurovision. Vi letar efter musikfontänen men den verkar avstängd för vintern. Vi vet att man här i Kiev inte ska vara rädd för att gå ner i underjorden så det gör vi, mest för att komma över gatan till den pub som vi valt för kvällens middag. När vi går trappen ner i underjorden ser vi också att varuhuset i flera våningar finns där.

Vi går genom en kort gång och går strax upp igen för att komma upp vid Cooper Pub. Puben har fått goda recensioner. Här kan Janne och jag få vår första öl från Ukraina och här kan vi äta lite av varje, bland annat hamburgare. Puben visar sej vara ganska mysig och vi blir serverade både mat och dryck av en tjej som i alla fall kan lite engelska. Vad ölen vi dricker heter har jag ingen blekaste aning om men servitrisen intygar att den är från Ukraina. Check på den!

Öl från Ukraina vi köper hem från affären
Shoppinggatan, varuhuset TSUM och
rådhuset utanför vårt fönster



Efter puben går vi trappen ner i underjorden igen för att komma till varuhuset. Man ska inte dricka vattnet i Kiev så vi behöver vatten. Vi går in i livsmedelsbutiken och plockar åt oss lite drickor för kvällen som vi tar med oss till lägenheten. Därefter promenerar vi den korta vägen hem till lägenheten igen. Jag tar trapporna upp även den här gången.

Janne och jag dricker varsin öl från Ukraina som vi köp i affären. Vad ölen heter är det ingen som vet den här gången heller. Lika lite som vi vet var vi bor. Vi har ingen aning om hur gatuadressen uttalas. När vi går och lägger oss känns allt bra. Det kommer att bli bra här i Kiev. I morgon ska vi börja vårt turistäventyr i staden... 

Här fortsätter resan