Den stora statyn Rodina Mat (Moderlandsmonumentet) i Kiev

En av alla militära fordon
Vi befinner oss i Kiev och har just ätit lunch på en av Kievs bättre restauranger. När vi kommer ut från restaurangen är målet att ta oss till den stora statyn Rodina Mat (Moderlandsmonumentet). Vi ser Rodina Mat redan nu, på långt håll, så det är ingen tvekan om åt vilket håll vi ska gå.

När vi lämnar restaurangen går vi i stort sätt bara över gatan. Det regnar fortfarande så promenaden kommer att bli regnig men det gör inget, det blir bra ändå. På andra sidan gatan finns stora asfalterade gångbanor som leder hela vägen fram till Rodina Mat. Redan där gångbanorna startar finns diverse militära fordon och förmodligen tillhör det krigsmuseum (som väl handlar om 2:a världskriget) som finns här på området.

Alla militära fordon finns helt öppet längs gångbanan, fria att titta på. Det finns längs vägen också något område där vi betalar en liten summa pengar för att titta närmare på fordon som står uppställda på rad. Vi betalar för att få titta närmare.

Målet är hela tiden att vi ska gå till Rodina Mat så att vi passerar alla dessa militära fordon är mest en tillfällighet. Både Oscar och Janne är väl hyfsat intresserade men själv går jag här för att det är närmaste vägen till Rodina Mat. Är väl mest intresserad av de största flygplanen och av missilerna. Framför allt intresserar de mej att de är så stora.

Militära fordon
Militära fordon



De asfalterade gångbanorna leder så småningom fram till Rodina Mat. Statyn är 102 meter hög och bara svärdet han håller i höger hand är 16 meter högt. Är man intresserad av att ser mer militära föremål finns det troligen mer museum i byggnaden under Rodina Mat. Framme vid Rodina Mat finns även ett flertal monument som väl också är värda att titta lite närmare på.

Vi befinner oss ganska högt upp över staden och tittar även lite på utsikten innan vi tar oss ner via trappor genom en större park med träd och buskar. Nere på gatan igen ordnar vi en Über.

Rodina Mat på håll
Rodina Mat på nära håll

Det visar sej att Über är betydligt billigare än "vanlig taxi". Vi betalar cirka 70 SEK för att åka tillbaka till Självständighetstorget med Über. I morse betalade vi cirka 300 SEK för samma sträcka. Om vi blev lurade eller inte kommer vi aldrig att få veta.

Strax är vi hemma igen på gatan där vi bor. På en tvärgata hittar Janne och jag puben Naturlih (tysk pub) och slår oss ner där en stund och ungdomarna får göra vad de vill. På puben frågar vi efter någon slags snacks som serveras som fredagsmys i Ukraina. Vi blir serverade salt, torkat kött som de kallar Pastrami. Det var väl ok att äta men framför allt lite kul och annorlunda.

Monument vid Rodina Mat
Pastrami

På kvällen träffas vi ungdomarna igen och går tillsammans på restaurang Veterano Pizza, en pizzeria med gott betyg på ganska nära Självständighetstorget. Så var det slut på den dagen. I morgon ska vi promenera runt i de gamla delarna av staden. 

Här fortsätter resan