Vi besöker Universeum i Göteborg

Universeum och Liseberg

Vi befinner oss i Göteborg. Vi har tittat till Avenyn och igår var vi på Liseberg. Idag har vi hunnit med en tur med en Paddanbåt och nu är vi på väg till Universeum.

Nästan bredvid Paddanbåten står Hop-on-Hop-Off bussen och väntar. Vi har köpt en biljett för att kunna åka ett varv under dagen. Vi kommer inte att göra många stopp alls. Vi börjar med Universeum och sen är planen att kunna åka till hotellet med bussen eftersom den stannar nästan utanför Scandic Europa, där vi bor. Det blir inte dyrare än om vi skulle åka taxi dit vi vill idag.

När vi satt och på bussen och den har börjat rulla får vi veta något som vi även fått veta på båten. Varför det finns spårvagnar och inte tunnelbana i Göteborg. Det är rätt intressant men inte mer avancerat än att marken i Göteborg är alldeles för lerig för att klara av en tunnelbana. När man vet det så känns spårvagn som en ganska vettig idé.

Universeum ligger alldeles bredvid Liseberg. Vi hoppar av bussen, går mot Universeum, betalar inträdet och går in. Huset är väldigt stort och uppdelat på olika teman och det är mycket möjligt att vi missade någon del. Vi tar hissen och åker högst upp i huset. Här går vi in i en tropisk och varm regnskog. Här finns fåglar, några apor, tropiska växter, mycket vatten och säkert något mer som jag glömmer nämna.

Lunch äter vi utomhus bland dinosaurier.

Vi går vidare runt i byggnaden. Vi ser ormar, vi ser någon del om vatten, någon del om polarområdet och i något av rummen kan man göra experiment. Vissa delar av byggnaden befinner vi oss utomhus och andra delar är vi inomhus. Det är verkligen stor och ibland undrar man hur man hittar ut. Allt finns inom temat naturkunskap och så klart är det en bra plats för barn.

Vi ser också det som fått mej intresserad av Universeum. Det jättestora akvariet som är byggt över en gångtunnel. Vet att jag sett något liknande i Singapore för många år sedan och det var jag imponerad av då. Viss finns det en gångtunnel under akvariet även här men jag blir tyvärr inte lika imponerad. Tunneln är inte särskilt lång. Lite besviken blir jag men det är ändå kul att ha sett. Akvariet är i alla fall jättestort och visst är det fint.

Tropisk regnskog på Universeum
Tropisk regnskog på Universeum

Tropisk regnskog på Universeum
Tropisk regnskog på Universeum

Akvarium på Universeum
Akvarium på Universeum - gångtunneln

Vi är på Universeum i flera timmar men eftersom vi vill åka med Hop-on-Hop-Off bussen så har vi en tid att passa. Vår plan är att komma med sista bussen så när det blir dags så lämnar vi och går mot bussen som stannar cirka 100 meter utanför Universeum. 

Vi hoppar på bussen och får åka den sista biten av sightseeingturen. Vi hoppar av på Drottningtorget, vid järnvägsstationen. Nu ska vi bara ta oss över de vältrafikerade gatorna (tror det finns gångtunnlar som vi upptäckte senare) så är vi tillbaka på vårt hotell.

Vi går upp på rummet en stund för att planera nästa stopp. Vi ska till kvarteret Haga i kväll.