Örebro, Stadsparken och Ronnie Pettersson staty

Örebro slott
Slutmålet för årets resa i Sverige är Tjörn och Göteborg men eftersom vi har semester vill vi inte bara stressa genom landet utan bestämmer oss för att stanna och titta på landet.

Efter ett snabbstopp vid Mälardalens Camping i Västerås kör vi vidare mot Örebro.

Vår första natt ska vi sova i Mariestad, Jannes hemstad, så därför tar vi oss tid att stanna i Örebro för att äta lunch och ta en promenad i staden.

Vi kör in bilen mot stadens centrum och hittar en parkering vid Oskarsparken, därifrån går vi mot slottet. Innan vi kommer fram till slottet passerar vi ett café där man halvvägs kan sitta utomhus. Det passar oss utmärkt så vi stannar för en lunch innan vi går vidare.

När lunchen är avklarad går vi fram till slottet och tittar. Det var säkert möjligt att gå in men det tog vi aldrig reda på eftersom vi hade fler aktiviteter att göra i Örebro.

Vi vandrar vidare mot Stadsparken, en park som är rätt stor och enligt Tripsadvisor tycker många att parken är fin, kanske den finaste stadsparken i hela Sverige. Det visade sej vara en jättefin park. Hela parken ligger längs ån, Svartån. Här finns stora gräsmattor, en glasskiosk, några statyer, en stor lekpark, fint klippta buskar och en rosenträdgård. Det finns en hel del fina saker. Vi tar lite omvägar för att se rosorna annars går vi i stort rakt igenom parken.


Svartån går längs parken
Fint klippt buske

En av statyerna i stadsparken
En av statyerna i stadsparken

Fin ros i stadsparken
Massor av rosor i stadsparken

När vi gått igenom hela parken finns Wadköping, även det en sevärdhet i Örebro. Något gammalt område som troligen är bevarat. Här finns små fina röda stugor, små butiker, någon glasskiosk, något café och längs bort en restaurang men den tittade vi aldrig till. Vi nöjde oss med lite souvenirer till Janne, som snart fyller år, och varsin glass sen går vi tillbaka till Oskarsparken där bilen står.

Alla i familjen tyckte att det hade varit en trevlig promenad genom staden. Framme vid bilen ställer vi in GPS:en på Almby. Det skulle bara ta några minuter att åka dit.

Ronnie Peterson
Ronnie Peterson

Anledningen till att vi vill stanna till där är för att där finns en staty föreställande Ronnie Peterson. Nog kan jag tycka att han borde varit värd en bättre plats men Almby är området där han växte upp så det finns väl någon tanke med det. Efter att ha tittat på statyn kör vi vidare mot Mariestad. 

Här fortsätter resan