Skulptur i Pilane, en cool skulpturpark

Anna, vi ser henne
redan från parkeringen

Vi är ute på årets resa i Sverige och vi befinner oss på Tjörn. Vi kom hit igår och hade en jättetrevlig kväll. Idag ska vi köra runt på ön och på dagens program har vi bland annat Skulptur i Pilane, Skärhamn och Klädesholmen. Först lite kuriosa.

När vi börjar planera den här resan så är det Göteborg vi ska besöka så att Oscar får gå på Liseberg.  Sen börjar Janne prata om att han vill åka till Tjörn för att titta på den plats där han ofta var som barn. Jag börjar, kanske smått skeptisk googla Tjörn, vad finns det vi kan göra där.

Det visar sej att det finns en hel del saker som kan vara kul och jag hittar till min stora förvåning något som är riktigt intressant. Jag hittar Skulptur i Pilane och bilder på en skulptur som är hur cool som helst. 

Resan är given, vi ska till Tjörn och sen Göteborg.

Idag ska vi då äntligen besöka Skulptur i Pilane så vi tar vår Audi och kör. Redan på parkeringsplatsen vid Skulptur i Pilane så ser vi henne, den coola skulpturen, Anna. Hon är långt bort men hon finns där uppe på berget. På Pilanes hemsida kan man läsa att Anna har kommit för att stanna.

Vi betalar och går in på området. Området är ett stort gravfält så är man intresserad av historia är det säkert även gravarna intressanta. Runt om på området finns skulpturer och vi går från den ena till den andra längs en upptrampad stig. Vi bestiger berg och fler skulpturer finns högt uppe på berget. Härifrån har man också fin utsikt över havet.

Bland de första skulpturer vi ser
Bland de första skulpturer vi ser

Tittut Janne och Oscar
En av alla skulpturer





En av skulpturerna
Anna i bakgrunden
Vy över gravfältet med skulpturer



Oscar är vår guide för dagen, det är hans som tagit hand om det lilla häftet med information om skulptörer och liknande. Vi tittar mer eller mindre mycket på alla skulpturer men det är Anna som hägrar. Vi ser henne i stort sett hela tiden, en bit bort, högt upp på berget.

Vi fortsätter vägen mot Anna och när vi närmar oss har den upptrampade stigen byts ut till en riktig gångväg med grus. Eftersom Anna är den skulptur som hägrat hela tiden är det med viss spänning vi sakta närmar oss. Ju närmare man kommer ju större inser man att skulpturen är. Den är riktigt djäkla stor.

Högt upp på ett berg
Jag och Oscar vid en av skulpturerna


Där borta finns hon, Anna

Skulptur i Pilane


Äntligen framme vid Anna
Bland de sista skulpturer vi ser


Väl framme gör vi som alla andra turister. Vi ställer oss framför skulpturen och fotograferar. Check på den! Nu fortsätter vi bara resten av området, tittar på de skulpturer som är kvar. Så småningom är vi tillbaka där vi började.

Jag tror hela promenaden tar ungefär en och en halv timme. Det har varit en jättetrevlig promenad i fin miljö, över ängar, upp över berg, nedför berg och över nya ängar. Andra behållningar förutom skulpturer och fin miljö har också varit alla vackra blommor längs vägen och visst tittade vi även lite på gravfälten. Från vissa platser på berget finns också fin utsikt över havet.

Har ni vägarna förbi Tjörn eller bor i dess närhet så rekommenderas vi ett besök här. Det är en fin promenad och jag tror också att barn som är pigga och orkar gå själva gillar att gå omkring här i den fina och varierande miljön. Det finns mycket smått och gott att upptäcka.