En lugn och solig dag på Liseberg

Sten-Åke Cederhök och Janne
Vi befinner oss i Göteborg. Oscar har aldrig varit i Göteborg tidigare och därför heller aldrig varit på Liseberg. Idag ska han därför få besöka Liseberg som vi vet finns på hans önskelista. Till vår och även hans stora glädje så träffade vi av en ren tillfällighet igår en av hans gamla klasskompisar och de har bestämt att de ska ses på Liseberg idag.

Vi kommer till Liseberg precis när de ska öppna. Vi köper biljetter och ett åkband till Oscar utanför entrén och kommer sen ganska snabbt och enkelt in i parken trots att det är mycket folk i kö. Jag vet inte om vi gick någon smitväg, kanske gjorde vi det. Framför oss ligger en ganska lång och bred gång med affärer, souvenirbutiker och restauranger. Ganska snart kommer även åkattraktionerna. Även scenen där Lotta på Liseberg utspelar sej passerar vi ganska snart.

Vi börjar med att gå fram till de större attraktionerna, Oscar åker någon av dem innan han får kontakt med sin gamla klasskompis. Sen försvinner han från sina föräldrar och vi ses inte mycket mer förrän vi går därifrån mot kvällningen.

Janne och jag börjar gå omkring på området och se vad det finns för attraktioner. Vissa åkattraktioner är vi helt överens om att vi aldrig skulle utsätta oss för. Våra hjärtan skulle stanna av ren chock. En av dem är Valkyria. Fy fan! Vi står roat bredvid och hör hur skriken från de som åker. Valkyria är nog den åkattraktion som ger största skräcken men även Helix ser livsfarlig ut. Vi pratar ganska tidigt om att vi kanske kan åka Flomride, som vi båda har åkt som unga. Den var i alla fall rolig då och att bli lite blöt kan väl vara ok.

Delar av Helix
Valkyria

Jag som Lisebergskanin
Flomride

När vi tröttnat på att gå hittar vi någon Spökbar där vi sätter oss med varsin öl. Vi får inte sitta kvar vid utomhusbordet utan måste flytta inomhus. Trist, så vi lämnar baren och går vidare. Så småningom blir det dags för lunch och vi sätter oss på en restaurang alldeles vid scenen för Lotta på Liseberg. Vi äter och blir sen sittande på en konstgjord gräsmatta framför scenen. Solen har kommit fram och här sitter vi en stund och har det riktigt, riktigt skönt.

Oscar kommer och säger hej en stund, men försvinner igen. Vi kan inte sitta och dricka öl i solen hela eftermiddagen så vi reser oss och går därifrån. Vi går mot Flomride. Kön dit visar sej vara över en timme lång så det lägger vi ner. Vi går vidare in i Spelhuset. Här kan man åka Valkyria i ett par VR-glasögon så det gör vi. Det räcker gott så! Det var lite läskigt men en alldeles för kort tur. Den kan dock rekommenderas till barn som är för små för den riktiga Valkyria.

Här drack vi öl i solen
Pariserhjulet från kön

Sen går vi mot Pariserhjulet. Det verkar lugnt och tryggt och vi får lite utsikt över staden. Det är lite kö där också men inte alls som till Flomride. Vi köper biljetter och får står i kö kanske tjugo minuter. Efter Pariserhjulet fortsätter vi att bara gå omkring i parken. Kvällen närmar och vi har beställt bord på restaurang Toso så vi har en tid när vi behöver lämna Liseberg.

Walk of Fame utanför Liseberg
Handavtryck från kändisar

Oscar är så klart jättenöjd med dagen. Han har åkt alla åkattraktioner han vill, vissa både en och två gånger. Det har så klart varit kul att vara tillsammans med en gammal klasskompis. Så klart hade både Janne och jag offrat oss i några attraktioner om Oscar varit ensam med oss, men det är ärligt talat rätt skönt att vi slapp det.

På gatan utanför Liseberg finns ett "Walk of Fame" precis som i Los Angeles (Hollywood). Det var lite fascinerande att se och det var inget jag visste om innan. Likaså inne i parken finns handavtryck av diverse kända personer, även det precis som i Los Angeles (Hollywood).

Vi promenerar från Liseberg till Götaplatsen. Här ligger restaurang Toso där vi beställt bord i kväll. 

Här fortsätter resan