Åstol, en fin och cool plats över all förväntan

Åstol vid Åstols Rökeri
Vi har precis kommit till Tjörn. Efter att ha tittat till Katrinevik där Janne ofta var som barn har vi nu checkat in på hotellet i Rönnäng. Hittills har allt med Tjörn varit bra och vår lägenhet är fin. Vi ska bo här två nätter. Nu är det första kvällen och vi ska ut i Rönnäng och för att hitta någonstans att äta.

Vi vet att det finns en fisk- och skaldjurs-restaurang nere vid hamnen och vi vet att det finns en pizzeria. Promenaden ner till hamnen tar mindre än fem minuter. Där ligger restaurangen men det finns något annat strax bredvid som för stunden ser intressantare ut. Restaurangen kommer att ligga kvar så den kan vänta.

Strax bredvid restaurang ligger en båt. Det står att båten ska gå till Åstol om 8 minuter. Vad man gör på Åstol har vi inte den blekaste aning om, men det verkar kul att åka båt till en annan ö. Vi behöver snabbt ta ett beslut så vi frågar ut en man som jobbar på båten. Av honom får vi veta att han aldrig varit i land på Åstol men där finns ett rökeri. Vi frågar även om det är möjligt att komma tillbaka till Rönnäng senare i kväll. Jodå, båten går typ en gång i timmen fram till klockan 23:00. Ok, senare än så vill vi inte komma hem. Vi ska köra bil runt Tjörn i morgon.

Åstol där båten lägger till
Åstol mitt på ön

Ok, vad säger ni frågar jag och vänder mej mot Janne och Oscar. Vi hoppar på båten då får jag till svar så vi tar plats på båtens övre däck. På vinst och förlust sitter vi på båten och har ingen aning om var eller vad vi ska äta. Det är typiskt vår familj. Nytt och spännande är alltid roligt! Båten tillhör lokaltrafiken i Västtrafik men hur vi ska betala vet vi inte så vi leker korkade turister i den frågan.

Cirka 20 minuter senare lägger båten till vid Åstol. Ön är formad som en hästsko. Vi går i land i ena änden av hästskon och Åstols Rökeri ligger i den andra änden av hästskon. På insidan av hästskon finns bryggor och längs bryggorna ligger massor av små båtar och på hästskon ytterkanter ligger bostäder. Det är inga små stugor som ligger på ön utan riktiga hus, fina hus, som människor troligen bor i året runt.

Rökta räkor och silltallrik
Skagentoast och fisksoppa


Vi går längs bryggorna och det känns lite märkligt att behöva gå runt hela ön för att komma till restaurangen där vi tror att vi ska äta. Vi tror att det kan finnas någon mer restaurang där vi kan äta innan vi kommer fram men det finns någon liten kiosk där vi kan köpa små pizzabitar och det finns ett kafé, något mer finns inte. Det tar kanske 15-20 minuter att gå längs bryggorna innan vi är framme vi Åstols Rökeri.

Vi blir väl omhändertagna vid rökeriet. Trots att de tror att det är fullbokat ordnar de fram ett bord till oss, men vi måste vara borta klockan 20:00 när det kommer nya gäster. Vi har nästan två timmar på oss så det ska nog gå bra. Vi slår oss ner och beställer mat. Allas mat är på temat fisk. Vi beställer någon silltallrik, fisksoppa och rökta räkor. Alla är jättenöjda med servicen och den mat vi får.

Salt och peppar i ostronskal
Oscar hade skatebrädan med sej


Åstols Rökeri från platsen där båten lägger till
Båten vi åker med

När klockan närmar sej 20:00 flyttar vi oss med våra drickor till ett mindre bord en bit bort. Båten ska åka tillbaka mot Rönnäng klockan 20:40 så vi sitter bra där en stund i väntan på båtens avgång.

Ja, här sitter vi väldigt bra. Kvällen har blivit så lyckad. Att ett spontant infall att kliva på en båt man inte vet var den hamnar kan bli så lyckat. Åstol är jättefint, en helt fantastisk plats som inte är lik någon annan plats jag någonsin har sett, varken i Sverige eller i ett annat land. Åstol är utan tvekan en av de finaste och en av de mer coola platser jag sett i Sverige.

Janne på Skärgår´n
Nere vid hamnen i Rönnäng,
utanför Skärgår´n

Båten lägger till och åker tillbaka till Rönnäng. Janne och jag sätter oss en stund på Skärgå´n, restaurangen i Rönnäng och Oscar går tillbaka till lägenheten. När även vi går till lägenheten är vi jättenöjda med vår första dag på Tjörn. Det har verkligen varit en toppendag och en kväll över all förväntan!

I morgon ska vi åka till Skulptur i Pilane... 

Här fortsätter resan