Båtutflykt till Artipelag från Stockholm

Fin båt vi möter i skärgården
Klockan är 11:00 när vi lämnar Nybroviken i båten Evert Taube. Idag ska vi på utflykt till Artipelag. Artipelag är ett konstmuseum som ligger alldeles vid havet i Gustavsberg. 

Syftet med resan är att visa Oscar lite mer av Stockholm Skärgård och utflykten lät som en lysande idé som hela familjen borde gilla. Konsten ska vi titta på men det är inte det primära med utflykten.

Trots att vi har rest mycket med Oscar så har vi alltid tyckt det är viktigt att han även får se att Sverige är ett vackert land. Vi gör varje år en resa någonstans i Sverige och även vad Stockholm har att erbjuda har vi varit hyfsat noga med att visa.

Det är fullt uppe på däck så vi får sitta inomhus i cafeterian när vi lämnar Stockholm. Det gör inte så mycket. Vi passar på att dricka vår morgonkaffe som i alla fall jag hade missat hemma.

Båtresan ut till Artipelag ska ta ungefär 90 minuter och när halva tiden har gått börjar människor röra på sej så vi söker oss upp på däck igen. Det finns ingen sittplats med bra ståplatser längs relingen. Vi väljer att stå där resten av resan.

När vi passerat Restaurang J och Fjäderholmarna svänger båten strax därefter åt höger och vi kommer in i Skurusundet, vidare förbi Fisksätra ut över Baggensfjärden. Visst det är jättefint hela vägen och vädret är med oss. Det är inte tokvarmt men kanske 24 grader och solen lyser från en nästan klarblå himmel.

Skurusundet
Någonstans i skärgården

Det finns många fina platser längs vägen och jag skulle rekommendera varenda person att åka ut i skärgården med vilken utflyktsbåt som helst. Det spelar ingen roll om du är turist eller om du bor i eller nära Stockholm. Stockholms skärgård är otroligt vacker.

Vi passerar många fina villor där man mer än gärna skulle bo på sommarhalvåret. Vår guide på båten, vi åker med Strömmabolaget, berättar också längs vägen en massa intressanta saker om exempelvis vårt senaste krig med Ryssland och han berättar en hel del om var böckerna om Flickan som lekte med elden har spelats in. Troligen intresserar det även våra utländska gäster.

När det gått ungefär 75 minuter lägger båten till vid Artipelag. Vi möts av en skulptur föreställande en liten kille och en välkomstskylt. Sen är det bara att följa den byggda bryggan som leder dej genom skogen upp till konstmuseet. Det är snyggt fixat.

Vällkommen till Artipelag
Konst av Pietro Fornasetti

Konst av Pietro Fornasetti
Konst av Pietro Fornasetti


Självporträtt av Pietro Fornasetti
Konst av Barnaba Fornasetti

Vi betalar och går in på museet. Just för dagen är här en utställning av Pietro Fornasetti och hans dotter Barnaba Fornasetti. Jag har inget att säga om själva utställningen. Det var intressant att ha sett Artipelag och visst fanns det saker på utställningen som var mer eller mindre coola. Här är länken till Artipelag -  https://artipelag.se . Det finns både konst och konserter att uppleva så varför inte ta en titt på programmet.

Efter att tittat igenom utställningen sätter vi oss på en av restaurangerna och äter lunch. Sen går vi upp på byggnadens tak och ser ut över havet. Vi börjar gå konstvandringen i skogen men jag tror vi gick fel och vi kom tillbaka till byggnaden och tittade istället in i souvenirbutiken. Här såldes även Baby Björnprodukter och det visade sej att grundaren av Baby Björn är samma person som grundat Artipelag.

Konst på skogsvadringen
Konst på taket på Artipelags byggnad

En stunds vila vid havet
På väg tillbaka till vår båt

Vi inser att vi troligen inte hinner gå runt hela skogsutställningen så vi väljer ut några synliga konstverk och tittar på dem, tar oss sen ner mot havet, sätter oss på en brygga och bara tittar en stund. Det är inte lång tid kvar nu så vi drar oss tillbaka mot bryggan där båten, Evert Taube, ska hämta oss klockan 14:50.

På resan hem genom skärgården sitter vi på övre däck, solen strålar över oss hela tiden. Hela båtfärden genom vår vackra skärgård är rätt mysig. Som sagt turen till Artipelag med Strömma kan rekommenderas, även för er som bor i Stockholm.

Evert Taube, vår utflyktsbåt
Tillbaka i Nybroviken

När vi kommer tillbaka till Nybroviken är klockan strax 16:30. Det känns tråkigt att bara åka hem. Vi bestämmer oss för att sätta oss utomhus vid någon av restaurangerna längs Birger Jarlsgatan och Stureplan för att titta på fina bilar. Här brukar det åka förbi många fina bilar och hela familjen är intresserade av att se dem.

Till en början är det lite glest med fina bilar, men när vi kommit in på öl nummer två passerar två stycken Lamborghinis i tät följd. Uppdraget avklarat! Nu lämnar vi Stockholm och tar tunnelbanan hemåt. Alla i familjen tycker det har varit en jättetrevlig dag.