Vår första promenad i Krakow

St. Marias katedral

Efter en annorlunda start på resan checkar vi slutligen in på Radison Blu i Krakow. Vi har inget bagage med oss så vi har inte bråttom upp på rummet.

Vi bokar istället, med hjälp av receptionen en utflykt till Auschwitz, Auschwitz-Birkenau och saltgrottorna och ber att få varsin tandborste till rummet så vi klarar natten utan bagage. Utflykten ska vi göra på fredag, om två dagar.

Vi tittar till vårt rum lite snabbt, det är jättefint. Här kommer vi att trivas i tre nätter och det är så klart än fördel om vårt bagage kommer. Nu är väl klockan runt fem på eftermiddagen och kanske kommer våra väskor under kvällen. Vi gör ingen grej av det just nu utan ger oss ut på stan.

När vi lämnar hotellet och går mot gamla stan har hela planen för första dagen ändrats. Vi hade tänkt börja med Historyland, något slag historisk museum byggt i Lego, men eftersom vi är runt tre timmar försenade till Krakow blir det ett museum vi hoppar över.

Vi går över gatan från Radison Blu och följer en gata med spårvagnar och hästdroskor. Gatan går förbi en park med långa alléer. Parken är förmodligen jättefin på sommaren när allt är grönt. Vi har det snöigt och snöslask.

Vi tar första gatan till vänster och går några hundra meter så är vi på Stora Torget. Vi befinner oss centralt i Gamla Stan. Det tar oss mindre än fem minuter att gå hit från hotellet. Verkligen en lyx att vi bor så nära.

Här på torget finns vad vi tror är en julmarknad fortfarande kvar. Här finns massor av stånd med mat, dryck, lite kläder, loppisgrejer och säkert en helt del annat. Vi går runt bland stånden och tittar och smakar på någon liten grillad ost. Hela torget har fortfarande väldigt mycket jul över sig. Julgranar och julbelysning. Det är verkligen jättemysigt.

En av julgranarna på torget
Grillad ost på torget i Krakow

Längs torgets kanter står uterestaurangerna på rad. Nu under vintern är uterestaurangerna inglasade och uppvärmda med gasolvärmare. Innanför glasen sitter människor med jackor på sig men det ser trots det rätt mysigt ut.

I ena änden av torget finns kyrkan, St. Marias katedral som vi sett på bild, bredvid kyrkan finns Hard Rock Cafe. Vi går lite snabbt in i katedralen för att titta. Det verkar som det finns en gratisingång längst bak i kyrkan om man bara vill titta och inte gå runt i kyrkan. Vill man gå runt får man betala. Just i kväll tittar vi bara från gratisingången.

Krimskram i Tyghallen på torget i Krakow
Kyrkan är känd för i stort sätt allt, vackra fönstermålningar, skulpturer och annan tänkbar utsmyckning. Jodå, kyrkan är rätt fin faktiskt men kanske har vi sett för många kyrkor i livet för att bli alltför imponerade. Vi har sett vackrare kyrkor.

Ute på torget igen går vi till Tyghallen. Det är lätt att tror att det bara säljs tyger innanför men vad som säljs är allt möjligt krimskrams som turister vill köpa. Det finns säkert en historisk bra förklaring till varför byggnaden kallas tyghallen men den historien kan inte vi. Det är en rätt fin byggnad med fina valv runt byggnaden.

Från torget leder många gator och vi väljer att promenera vidare längs Florianska. Syftet är att vi ska ta oss till St. Florians Gate. Porten är de rester som finns av den mur som tidigare gick runt hela gamla stan. Porten byggdes på 1300-talet, utan att vara det minsta historiskt intresserad kan jag ändå inse att det är rätt coolt. Check på den porten och nu får dagens kulturella promenad vara klar.

Vi behöver sätta oss och vila och vi behöver mat. Vi går in genom porten igen och går in på i stort sett första bästa pub vi ser. Vi har hört att många restauranger och barer finns i källarvalv och av en slump så visar sig vår första pub finnas just i ett valv. Rätt mysigt ställe, Dorby Kumpel Pub.

St. Florians Gate från 1300 talet
Tyghallen med sina valv



För att inte fastna på en och samma pub hela kvällen bestämmer vi oss för att det får bli en öl på varje pub. Vi går vidare och väljer en pub vi läst om, Viva la Pinta. Här hade vi kunnat äta men vi tar en öl och går vidare. Vi vill upptäcka så mycket som möjligt.

Nästa stop blir Vodka Café & Bar. Här kan man beställa en bricka med sex olika smaker på vodka. Säkert jättespännande men vi väljer en smak var. Att prova vodka är inte lika spännande som det låter. Det är liksom inte olika vodkasorter utan samma vodka (kanske inte helt sant) med olika smaksättningar. Själv valde jag en vodka som smakar annans och Janne valde en utan smak, ren vodka. Vodka Café&Bar är en väldigt liten bar med ett kul koncept. Det är kul att ha besökt baren men inte mer än så.

Janne i valvet på Dobry Kumpel Pub
Jannes mat från Georgien

Nästa stopp blir Hard Rock Café och efter det letar vi efter en restaurang där vi kan äta. Vi vill äta polsk mat och hamnar på en restaurang som serverar polsk och georgisk mat. Till vår stora förvåning slutar kvällen med att både Janne och jag äter georgisk mat. Det var väl också en upplevelse. Jag tror aldrig att jag ätit georgisk mat tidigare.

Efter att ätit mat från Georgien, gått cirka 14000 steg och fått en rätt stor dos av intryck av Krakow går vi hem till vårt fina hotellrum. Vi ska vara pigga i morgon. I morgon ska vi besöka de judiska kvarteren...

Nej, våra resväskor har inte kommit.