The Scotch Whisky Experience - en intressant upplevelse

The Whisky Experience
Vi befinner oss i Edinburgh. Vi har precis tittat till slottet och börjat gå längs gatan The Royal Mile. Vi hinner knappt börja gå förrän ett av våra att-göra-saker plötsligt ligger framför oss. Vi står framför The Whisky Experience. Det är inte mycket att diskutera. Trots att vi ännu inte ätit lunch ska vi nu ge oss på att dricka whisky, skotsk whisky.

Jag är rätt ointresserad av whisky och whisky är inte en dryck jag väljer. Det ska ändå visa sig att den här upplevelsen är bra mycket intressantare än jag kan ana. Det är riktigt lärorikt och en mycket givande upplevelse.

Vi köper biljetter i entrén och får vänta en stund till nästa visning. Visningen startar med att vi får sätta oss i en tunna där det ska skapas whisky. Tunnan åker runt till olika stationer och vi får berättat (på svenska) hur det går till att producera whisky.

Det var nog bra att få rundturen på svenska, tror inte jag hade förstått alla termer inom produktionen annars. Vet trots det inte om jag lyssnade så mycket, hade mer fokus på vad som hände omkring mig, det var mest en kul grej.

Efter tunnan blir vi visade in i ett rum där vi får se en film.  Vi har egna hörlurar och vi själva får välja vilket språk vi vill höra. På filmen berättar de om de olika distrikten där whisky produceras i Skottland samtidigt som filmen visar otroligt vacker natur i de olika distrikten.

Här sitter vi i whiskytunnan
Doftkorten med de olika distrikten

Det berättas om Lowland, Highland, Speyside, Islay och Campeltown. Vi besökare har alla har ett eget doftkort där man får skrapa fram doften av whisky från de olika distrikten. Helt klart intressant och jag hade även behållning av att få se hur fint det är i Skottland.

Efter filmen går vi in i ett annat rum och får berättat för oss om Blended Whisky, som är något helt annat. Blended whisky görs alltid på samma sätt och smakar alltid likadant, vilket de ovan nämnda whiskysorterna tydligen inte gör. Ok, jag förstår! Det är Blended Whisky jag har smakat tidigare och ingenting annat.

Välj vilken whisky du vill smaka
Från rummet med whiskysamlingen

Vi sitter fortfarande i rummet där vi fått veta mer om Blended Whisky när vi blir ombedda att välja vilken whisky vill vill smaka. Vill vi smaka whisky från något av de fem distrikten eller vill vi smaka Blended whisky? Valet går till på ett nästan magiskt sätt. Lamporna är släckta och framför vår sittplats lyser ringar i olika färger. De olika färgerna symboliserar olika whiskysorter. Vi ska ställa vårt glas på färgen vi vill smaka och vi blir serverade.

Guiden pratar en liten stund till och sen tar vi med oss våra glas och går vidare till nästa rum. Wow! Det är precis så jag reagerar när jag kommer in i nästa rum. Det är för mig helt obeskrivligt, det var så oväntat det jag skulle få se. Det var vackert och fint och förmodligen väldigt dyrbart. Du kommer in i ett upplyst rum, du slås av allt allt är guldfärgat och det är whiskyflaskor. Det guldfärgade som du ser är whisky.

Rummet med whiskysamlingen
De första flaskorna som fanns i samlingen


Det är en enorm samling av whiskyflaskor, tror det nämndes att det finns 3000 flaskor i rummet. Vi stannar i rummet säkert tjugo minuter. Guiden berättar om samlingen och även om vad det är för sorter vi själva har i våra glas. Jag är enormt imponerad! Rummet är inte stort men allt har en gyllene färg över sej och det är intressant och så fint gjort.

När vi lämnar rummet kommer vi ut till ett rum med bardisk. Vi har så klart köpt guldkortet vid entrén vilket innebär att vi ska få smaka fyra olika whisky, från fyra av de olika distrikten.

Här provar vi whisky
De äldsta flaskorna i samlingen


Efter att ha smakat alla de olika är jag fortfarande inte någon whiskyälskare men jag vet en hel del om whisky från Skottland. Whisky från Highland kan jag nog lära mig att tycka om ifall jag skulle behöva. Whisky från Islay är inte min smak men jag tror att det är Jannes favorit.

Innan vi lämnar The Whisky Experience passerar vi souvenirbutiken och köper men oss en liten låda med små souvenirflaskor, en liten flaska från de fem distrikten. Vi har tillbringat nästan två timmar här inne och det har varit två jättetrevliga timmar som jag kommer att minnas. 
Nu fortsätter vi promenaden längs The Royal Mile. 

Här fortsätter resan