18 500 steg i ett soligt Edinburgh

St Giles katedral

Vi befinner oss i Edinburgh och har just besökt slottet och The Whisky Experience när vi åter igen kommer ut på The Royal Mile. The Royal Mile är gatan som går från slottet och hela vägen fram till parlamentshuset, en sträcka som är en mile. Vår ambition är att gå hela vägen fram till parlamentsbyggnaden.

Vi börjar gå och vi går in i en kyrka, tror vi. Det visade sig vara något helt annat. Café och konferenslokal kanske, vi går snabbt ut igen.

Vi fortsätter Royal Mile. Byggnaderna här i Edinburgh är verkligen annorlunda mot någon annan plats vi har besökt. Allt är liksom brunt och det är förvånansvärt fint trots att allt är brunt. Vissa av husen ser ut att vara plockade ur sagoböcker.

Snart kommer vi fram till en riktig kyrka, Sankt Giles katedral. Vi går in i kyrkan och tittar för vi vet att den är känd för vackra fönstermålningar. Det är gratis att gå in i kyrkan men de vill att vi köper ett fotograferingstillstånd. Jag måste inte fotografera men jag är ändå välkommen in i kyrkan. Bra, det känns rätt ok att betala för att få fotografera. Det är ingen stor summa så vi betalar.

Kyrkan är rätt ok att titta på och fönstermålningarna är fina.Vi fotograferar lite och går ut och fortsätter vår promenad längs Royal Mile.

Vi hittar en butik som säljer julgransdekorationer. Kul, vi har för inte alls länge sedan blivit inspirerade att på våra resor köpa med oss souvenirer som vi kan hänga i julgranen.  Första souveniren köptes på Sri Lanka. Idag köper vi två souvenirer från Edinburgh. Ett sätt att i juletid minnas de resor vi gjort.

Fönstermålningar i St Giles katedral
Fönstermålningar i St Giles katedral


Vi går vidare och fascineras kanske mest av arkitekturen. Den är verkligen annorlunda. Vi börjar bli hungriga och börjar så smått leta efter någonstans att äta. Solen skiner och det finns uterestauranger längs Royal Mile, men det är fullsatt vid alla bord utomhus så vi går bara. Plötsligt finns det ett ledigt bord vid en av restaurangerna. Det ser trevligt ut så vi stannar.

Restaurangen heter till min stora glädje Whiski. Whiski är en av restaurangerna jag har på min lista över bra restauranger. Toppen! Vi beställer mat och skotsk öl, blir serverade och äter upp. Vi tar en öl till för vi sitter så bra här i solen. På gatan promenerar turisterna och många hop-on-hop-off bussarna åker förbi. Vi ser på bussarna att de har lite olika turer och vi får klart för oss vilken av turerna vi själva ska ta, förmodligen redan i morgon.

Whiski, vårt lunchställe
Byggnader längs Royal Mile

När vi reser oss och går vidare fortsätter vi längs Royal Mile. Nästa stop blir en butik vi visste fanns, men vi visste inte att den fanns på den här gatan. The Fudge House. Vi går in och tittar hur de bakar fudges och köper med oss några stycken, bara för att de är gott. Vi äter upp de redan ute på gatan och de är så mjuka och gräddiga. Jättegott!

Vi går vidare och tittar in i ännu en kyrka, Canongate church. Vet inte vad det var för speciellt med den men den var liten och ganska fin. Strax därefter är vi framme vid parlamentet som tydligen är känt för sin arkitektur. Jag tror inte vi är så imponerade men har i alla fall sett huset nu. (Här i närheten finns också en byggnad där drottningen bor när hon är i Skottland, men det visste vi inte så den byggnaden missar vi.)

Vi går istället vidare mot Athurs´ Seat, ett stort högt berg där man kan klättra upp. Nej, vi ska inte klättra. Vi tar några foton på berget och vänder sen och går några gator vi inte gått på tidigare. Vi går gator där inga turister finns utan där vanliga lokala människor rör sig, men turisterna är inte långt borta. Snart hittar vi en gata som leder oss tillbaka till Royal Mile.

Arthurs´ Seat
Har köpt nybakade fudges

Vi letar oss fram till Elephant House, platsen där J. K. Rowling sägs ha skrivit den första boken om Harry Potter. Vi fotograferar och går sen till puben Frankenstein som ligger nästan bredvid. Vi går in där och tar en öl. Vi har gått långt och behöver både vila och vätska. Vi sitter inomhus och det är mörkt. Det blir en rätt snabb öl sen går vi vidare.

Nu går vi mot Victoria Street. Gatan som kanske är den mest fotograferade i hela Edinburgh. Gatan sägs vara fin men även här är det nog Harry Potter som drar. Vi går in i butiken The Boy Wizard och tittar bara för att ha gjort det. Nej, varken Janne eller jag har någon närmare relation till Harry Potter. Visst har vi sett några av filmerna tillsammans med Oscar men mer än så är det inte.

Efter besöket i butiken vet vi inte riktigt vad vi ska göra. Vi har redan klarat av det som står på dagens program så vi hittar bara på något. Vi bestämmer oss för att gå mot The Meadow Park. Anledningen är att jag sett på bild att där finns massor av blommande körsbärsträd.

Harry Potter butiken
Victoria Street utanför Harry Potterbutiken


Parken är enormt stor och just idag finns massor av ungdomar i parken. Vi tror det kan vara en plats där ungdomar från universitetet hänger. Som vi uppfattade det fanns universitetsbyggnader alldeles bredvid parken. Körsbärsblommorna då? Jo, visst fanns det blommor men de var i stort sätt överblommade. Hade vi kommit bara en vecka tidigare hade det nog varit jättefint.

Vi går hemåt på gator där vi aldrig har varit. Plötsligt känner vi igen oss. Vi har hamnat på Lothian Road. Här avslutade vi gårdagen på The Hanging Bat. Idag väljer vi puben Moriarty. Vi slår oss ner vid deras enda fönsterbord, som i ett skyltfönster. Fönstret är öppet ända ner till golvet så vi sitter liksom nästan utomhus. Här sitter vi länge och bara kopplar av. Vi provar oss igenom de skotska öl som finns. Vi är verkligen värda att bara sitta här för vad vi har gått idag.

The Meadow Park
Mackor med skotska tillbehör

Efter Moriarty går vi hemåt, köper med oss lite middag hem till lägenheten. Vi är trötta efter dagens promenad och vi orkar inte gå mer. Det blir färdiga mackor från Tesco Express med lite skotska tillbehör. När vi lägger oss visar våra mobiler att vi totalt idag har gått 18 500 steg. Bra jobbat! I morgon ska vi åka Hop-on-hop-off buss.