Hop-on-hop-off i Edinburgh - det kungliga fartyget HMY Brittannia

HMY Brittainnia
Vi befinner oss i Edinburgh, Janne och jag. Idag åker vi hop-on-hop-off buss (Majestic Tour) och vi har precis lämnat The Royal Botanical Garden. Vårt nästa stopp blir HMY Brittannia. Bussen stannar vid en stor galleria och det är väl skyltat fram till den hiss som leder dit vi ska.

Vi köper biljetter och en egen guide i form av en audio tour, där vi blir guidade på svenska. HMY Brittannia är ett fartyg som användes av den brittiska kungafamiljen för resor runt i världen. Fartyget användes så sent som 1997 och fartyget besökte Sverige 1956.

Fartyget sades vara uppdelat i olika sektioner. Någon del av fartyget tillhörde de som arbetade. Någon annan del tillhörde den kungliga familjen och här finns även plats för de som arbetar för den kungliga familjen. Vi blir visade runt i alla fartygets delar.

Akterdäcket på fartyget
Jag med min audio guide

Vi tittar på kommandobryggan och hur befälen bor. Vi går vidare till de kungliga delarna och får se deras vardagsrum, deras sovrum och akterdäcket där de roat sig. På akterdäcket lär det ha funnits en uppblåsbar pool vid olika tillfällen och tonårsprinsar har spelat basket här kunde man se på foton. Vi får också se en stor salong där det har hållits många fina middagar. 

Janne tillkallar personal på akterdäck
Här hölls fina middagar

Visst är fartygets historia intressant men den roligaste berättelsen är om den wombat som köptes av någon i personalen på en resa till Australien. Jag kan inte återberätta historien men wombaten kastades omkring i ett av personalrummen och ligger idag på en fläsk i rummet.

Vi var säkert ombord på fartyget i två timmar, sen går vi tillbaka till hop-on-hop-off bussen. Det är sent på eftermiddagen och vi har ännu inte ätit lunch. På Tripadvisor har vi blivit tipsade om en pub som ska ligga här i området. 

Drottningens sovrum
Wombat med intressant historia

Vi studerar kartan och kommer fram till att vi ska åka med bussen en station så det gör vi. Vi kliver av vid Great Junticon Street och promenerar med hjälp av Google Maps till RoseLeaf. Puben är öppen och det är lugnt och stillsamt, knappast några gäster alls. Vi får menyerna och har lite svårt att välja för maten är lite speciell. Här finns inga vanliga simpla hamburgare utan betydligt intressantare och riktigt bra mat. Vi blir servade och det är gott. Check på den puben! Vi går tillbaka till bussen.

Lunch på RoseLeaf
Besöker Hard Rock Café på eftermiddagen


Nästa gång vi kliver av bussen har vi kommit tillbaka till de moderna kvarteren i Edinburgh. Vårt nästa mål för dagen är att leta upp Hard Rock Café. Vi stannar någon timme på Hard Rock, tar någon öl och Janne får sin obligatoriska Jack Daniels´ som han alltid vill ha på Hard Rock.
 

Här fortsätter resan