Edinburghs slott och här startar Royal Mile

En robust frukost

Vi kom till Edinburgh sent igår och hann med en promenad till Grassmarket för att besöka stadens äldsta pub. Idag ska vi roa oss med lite mer seriösa grejer. Vi ska titta till slottet och går längs hela Royal Mile.

Vi börjar dagen med att äta en riktigt robust engelsk (kanske skottsk) frukost på ett närbeläget café. Vi knappar sen in på Google maps att vi vill till slottet och får närmaste promenadväg i mobilen. Till en början går vi vägar vi gått redan igår men halvvägs till Grassmarket ska vi gå åt ett annat håll.  

Slottet syns över hela staden så även om man inte hittar så ser man slottet. Problemet är väl mest att slottet ligger högt upp på ett berg och behärskar man inte bergsklättring behöver man hitta en väg som leder upp till slottet. Jag tar fasta på en turistbuss som vi tror ska till slottet och trottoar fanns. 

Väl uppe vid slottet var vi inte ensamma. Edinburgh är Storbritanniens mest besökta stad efter London och många ska så klart se slottet. Slottet ligger på en höjd mellan Old Town och New Town så vi börjar med att se på utsikten över de båda stadsdelarna. 

Det går att betala och gå in på slottet, kanske är det något vi borde ha gjort men vi väljer bort det. Kön till biljetterna känns onödigt lång. Vi går istället in på slottsområdet så långt vi kan komma utan att betala. 

Ingången till slottet
Slottet syns överallt i staden





På väg mot The Royal Mile
Janne framför Edinburgh slott


Framför slottet finns en jättestor asfalterad gård, kanske är det här de har det välkända och uppskattade Edinburgh Military Tattoo varje år eller så är det inne på någon gård som vi inte såg. Vi tar inte reda på svaret. Det brukar visas på TV så vi kanske får svaret i augusti 2018. 

Slottet är absolut sevärt även om vi bara såg utsidan. Vårt nästa på att-göra-listan är att promenera längs Royal Mile.  Royal Mile är en gata som är en mile lång, vilket motsvarar cirka 1,6 km. När vi lämnar slottet och börjar vår promenad går vi inte i ett kiltväveri, en stor turistig affär i flera våningar. Det mest intressanta i butiken var att se att tygerna som man syr kiltar av kan ha olika rutmönster och att dessa olika rutmönster har sina egna namn. 

Janne tittar på kiltar
Här börjar The Royal Mile

Ute på gatan igen och vi har knappt börjat gå längs Royal Mile så hittar vi The Whisky Experience. Det finns på vår att-göra-lista så det var inte mycket att fundera på. Trots att vi ännu inte ätit lunch är det dags att prova whisky. 

Vi köper biljetter och väntar in nästa visning. Jag är inte det minsta intresserad av whisky och det är ingen dryck jag väljer. Det visar sig ändå att The Whisky Experience är riktig intressant, mycket intressantare än jag kan ana.