Våra bästa resor - Split, Brac´ och Hvar

Utsikt över Hvar Stad ochPakleniöarna,
från fortet
Vi började resan med att flyga till Split. På flygplatsen väntade en taxi som körde oss till hamnen i Split. Utanför Split finns flera öar men vi hade valt öarna Hvar och Brac för två veckors semester. Boendet hade vi ordnat hemifrån.

Vi köpte båtbiljett till första bästa båt som tog oss till ön Hvar. I väntan på båten åt vi lunch i hamnen. Båten gick till staden Starigrad och när båten lagt till där fanns det taxibilar som kunde köra oss vidare till staden Hvar. I Hvar stad hade vi ordnat boendet.

Vi fick ett mycket fint boende med tio minuters promenad till staden Hvars lilla centrum och den lilla hamnen i staden. Vi älskade att sitta vid hamnen och titta på alla fina, enormt lyxiga båtar. Ville vi bada hade vi en strand nära vår lägenhet och ville vi ut till någon av stränderna på Pakleniöarna så fanns det båtar i den lilla hamnen. En kväll tog vi taxi upp till fästningen i Hvar. Utsikten därifrån var helt underbar. Man såg staden, havet och Pakleiniöarna. Det kan ha varit en av de vackraste platser vi har besökt.

Efter en vecka i staden Hvar tog vi oss vidare till ön Brac´. Här hade vi bokat boende i staden Bol. Vi fick en fin och modern lägenhet tio minuters promenad från det lilla centrumet. Vi bodde cirka tjugo minuters promenad från den välkända och lite annorlunda stranden Zlatni Rat (gyllene udden). Det gick även att åka ett litet turisttåg från centrum av Bol till stranden. Orkade vi inte ta oss hela vägen till Zlatni Rat så fanns det stränder på närmare håll. Bland annat en strand med två windsurfingfirmor. Oscar fick prova på windsurfing för första gången i livet på den stranden.

Vi avslutade resan med en natt i Split, för att ha nära till flygplatsen när vi skulle hem. Gamla staden i Split är en sevärdhet som finns på UNESCO:s världsarvslista så även i Split finns det något att roa sig med. Vill man bara ta det lugnt och promenera i staden så går det alldeles utmärkt.

Det finns mycket i Kroatien som är vackert men ön och staden Hvar rekommenderas varmt.