18 000 steg i Stockholm

Riddarholmskyrkan är stängd
Oscar har sportlov och han har rest till Sälen för att åka snowboard. Janne och jag, Susanne, finns kvar hemma. Vi har bestämt oss för att ta ledigt från våra respektive jobb idag och vara turister i Stockholm. Det är verkligen inte ofta vi är det.

Vi tar tunnelbanan till Gamla Stan och börjar med att gå ut på Riddarholmen och vara turister där. Riddarholmen är en plats där vi inte varit särskilt många gånger. Det finns förvånansvärt mycket som är intressant. 

På andra sidan vattnet ser vi stadshuset och det är så klart värt att fotografera från det här hållet. Vi hittar två statyer vi aldrig har sett, en föreställer Evert Taube. Det finns något som heter Södra Tornet som har en mycket intressant historia som vi läser oss till på en skylt. Vi försöker att ta oss in i Riddarholmskyrkan men den är stängd.

När vi tittat klart på Riddarholmen promenerar vi på bron över till Gamla Stan. Vi går till Storkyrkan och tittar till den lite grann, trots att vi varit där för inte så länge sedan. Vi går fram till Stockholms Slott och till vår glädje kommer vi dit precis när det ska bli vaktavlösning. Vi står kvar och tittar på vaktavlösningen tillsammans med alla andra turister. Trots att det är vinter och i början av mars så är det rätt många turister på slottsgården, både svenska och utländska turister.

Vi letar reda på Slottskyrkan för att vi aldrig har varit där och konstaterar att även den är stängd. Vi har läst om och sett en fina bilder på en staty som ligger väldigt nära Stockholms Slott. Statyn heter "Järnpojken" och vi hittar den alldeles utanför finska kyrkan. Oj så liten den är statyn och så fin den är. Alla som har vägarna förbi borde vid något tillfälle titta till den lilla Järnpojken. Det är han värd.

Staty på Riddarholmen
Evert Taube, staty på Riddarholmen

Vi lämnar Gamla stan, går via Kungsträdgården in på Arsenalgatan. Här hittar vi en lunchrestaurang där vi stannar och äter. När lunchen är över har vi inga direkta mål längre utan går bara. Vi hamnar i Galleria MOOD, en rätt fin galleria men vi går bara igenom. Som vanligt handlar vi inget. Vi behöver inget.

Gamla Stan och Storkyrkan
Järnpojken i Gamla Stan

Stockholms vatten och Strandvägen
Stockholms vatten och Strandvägen

Vi bestämmer plötsligt på att vi ska gå mot Moderna Museet. Där har vi inte varit sedan de byggde om och det är många år sedan så vi går över bron till Skeppsholmen. Framme vid Moderna Museet inser vi att vi är helt ovetande om pågående kultur i vår huvudstad. I Erik Erikssonhallen, alldeles bredvid Moderna Musset pågår en utställning som man väl bör känna till, i alla fall om man ser till kön utanför.

Stockholms Slott från Skeppsbron
Kön till Erik Erikssonhallen är flera hundra meter lång och utställare är Marina Abramovic. Jodå, visst har vi väl läst något om henne i typ DN i veckan, men mer än så är det inte. 

I vilket fall som helst är vi inte intresserade av att stå i den lång kö som hon bidragit till. Vi går in på Moderna Museet och tittar på alla de utställningar som är gratis. Det blev en lite trevlig och kulturell stund.

När vi lämnar Skeppsholmen igen går vi mot Östermalm. Nu har vi slutat vara turister och tar oss till puben Tudor Arms. Det är länge sedan vi var där men vi vet att det är ett ställe vi gillar. Det blir några öl, det är trots allt fredag. Sen tar vi oss hemåt.

Promenaden på cirka 18 000 steg som turist i Stockholm har varit jättetrevlig. Stockholm är en fin och trevlig stad och promenera i Stockholm kommer vi att göra många fler gånger i livet.