Utflykt till Hvar Stad och de vackra Pakleniöarna

På återbesök  i staden Hvar

Vår utflyktsbåt lämnar ön Brac´ i den kroatiska skärgården och åker vidare mot ön Hvar och staden Hvar. Även här bodde vi en vecka på förra årets sommarsemester och precis som ön Brac´ har Hvar en alldeles speciell plats i våra hjärtan. Vi tyckte jättemycket om båda öarna. 

Vi bor på fastlandet i staden Makarska men just idag är vi på utflykt i en stor fin motorbåt. Det är en speciell känsla att komma tillbaka till Hvar. När vi närmar oss småbåtshamnen i Hvar stad är det ett lättare kaos av båtar som ska lämna och lägga till.

När vi hoppat av vår utflyktsbåt i Hvar Stad börjar vi med att titta på alla fina båtar. Det var en stor behållning från förra sommaren, alla dessa enormt fina båtar. Även idag finns det en handfull riktigt fina båtar i hamnen men nu har vi stora förväntningar och är kanske inte alls lika mäkta imponerade som vi var förra sommaren, men visst är de enormt stora och väldigt fina några av båtarna.

Efter studerandet av båtar går vi runt lite i gränderna i Gamla Stan. Det är ingen stor stad så det går rätt fort. Vi sätter oss sen på en restaurang på torget, alldeles utanför kyrkan för att ta något att dricka. Även det på en restaurang som vi gillade förra året. När det var dags att åka vidare går vi ombord på motorbåten igen. Vi tycker lika mycket om Hvar den här gången som förra gången och det finns stora möjligheter att vi åker tillbaka hit ännu en gång.

Gränder i staden Hvar
Kyrkan på torget i staden Hvar

Båten lämnar Hvar stad och kör oss nu till en av Pakleniöarna, Otok Marinkovac. På Pakleiniöarna har vi också varit tidigare och även den här ön var vi förra sommaren men idag blir vi körda till en vik vi inte varit tidigare.

Vi blir avsläppta i en fin liten badvik och vi har bokat bord på restaurang Tri Grede. Vi har bokat bordet genom guiden på båten. Allt står klart där när vi kommer till restaurangen så det är bara att slå sig ner. Efter maten finns det tid för bad. Vi går genom en lite skog på en upptrampad stig fram till nästa badvik. Nu befinner vi oss på Mlini Beach.

På torget i staden Hvar och fortet på höjden
Oscar och Janne tar en sista titt på fina båtar

Här är det jättefint. Havet har den klaraste och blåaste blå färg ett hav kan ha. Här finns också en restaurang. Efter att ha badat typ en timme stannar vi en stund med en kopp kaffe på restaurangen innan vi går tillbaka till båten. Janne har inget vidare minne av restaurangen. En servitör tappar glas i backen och Janne har oturen att trampa, trots badtofflor, på glas som blivit kvar på golvet.

När vi är tillbaka vid båten kör den raka vägen mot Makarska. Vi ska hemåt igen. Jodå, båtturen är rätt trevlig men nu får vi kännas vid de höga vågorna som gör att vi inte kunnat åka till ön Vis idag. Killen som kör båten kör bra men efter cirka en och en halv timme i höga vågor kliver vi totalt dyblöta i land i Makarska.

Mlini Beach - så klarblått vatten
Makarska - baren Deep Makarska

Hemma i Makarska igen går vi inte raka vägen hem, trots att vi är dyblöta. Vi råkar vara i rätt del av staden för att titta till baren Deep Makarska. Deep Makarska är byggd i en grotta och det låter lite coolt. Så himla cool var den inte men stället är väl ett måste om man är ung och vill roa sig. Nu var det två medelålders och en ung tonårskille och ingen av oss var särskild road just då. Det är i alla fall kul att ha sett baren.

Sen går vi fortfarande blöta hemåt. Utflykten idag har varit jättetrevlig. Både Brac´ och Hvar är båda fortfarande platser vi tycker om och det finns stor sannolikhet att vi kommer att besöka öarna igen. Den dagen vi eventuellt kommer tillbaka till staden Hvar gör utflykt till Pakleniöarna kommer Mlini Beach att finnas med på önskelistan. Det är fint där.

I morgon blir det en vanlig dag i Makarska igen...